SRAMNO, IZGUBIO OSEĆAJ ZA REALNOST Kurti traži od Srbije tri milijarde evra!

0
Aljbin Kurti, Foto: Printscreen

Lider Samoopredeljenja i kandidat za lažnog premijera Aljbin Kurti ponovio je danas da dijalog Beograda i Prištine neće biti prioritet za njegovu vladu, jer, kako je rekao, više nema prostora za buduće neuspehe, pa mu se stoga i ne žuri.

Kurti je to rekao u onlajn diskusiji na temu dijaloga u organizaciji Fonda za otvoreno društvo. Najavio je da će čim preuzme dužnost pregledati dokumente i utvrditi u kom trenutku je Avdulah Hoti napustio taj proces.

Priština se mora dobro pripremiti za dijalog, rekao je Kurti, koji smatra da je bolje biti „skromniji i realniji“ nego izgovarati velike reči.

– „Nemamo prostora za buduće neuspehe“ – poručio je Kurti.

Što se tiče dogovora iz Vašingtona, rekao je da je to jednostrana obaveza, koja je preuzeta na brzinu i da ne misli da bi Priština „trebalo preeviše da se bavi time“. Dodao je da način na koji će civilno društvo biti uključeno u ovaj proces zavisi od njih samih.

– Nisam za dijalog sa rediteljem i scenaristom. Moramo da definišemo principe glumaca, ali ne i njihovu ulogu u epilogu uvertire od šest činova – slikovito je objasnio ne precizirajući šta to tačno znači.

Rekao je i da Priština ima mnogo otvorenih pitanja za razgovor sa Beogradom, koji, kako je rekao, treba da pokaže volju za rešavanje pitanja nestalih. Tvrdi i da Beograd Prištini treba da se izvini, ali i da, kako navodi isplati oko tri milijarde evra na ime ratne štete.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, čije formiranje je predviđeno Briselskim sporazumom, Kurti kaže da postojanje „jednoetničkog udruženja“ nije moguće, jer je suprotno kosovskom ustavu, prenela je prištinska Koha.

ALO, TANJUG

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime