SRBIJA 10 PUTA SNAŽNIJA NEGO RANIJE PANCIR S prvi put u našem vlasništvu, ovo su njegove glavne KARAKTERISTIKE (VIDEO)

0
Vojska Srbije, ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u vojnim hangarima u Jakovu naše najmodernije i najsavremenije protivavionsko oruđe, sistem Pacir S, koje je, kako je rekao, prvi put u našem vlaništvu.

– Mogli ste ranije da ga vidite, dok nije bilo u našem vlasništvu, dok je sada u našim rukama i naši momci su za taj sistem obučeni.

To je rezultat izuzetno dobre saradnje sa Ruskom Federeacijom – rekao je Vučić, koji je sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišao pripadnike 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.

Kaže da je danas posebno ponosan što je u 3. raketnom divizionu, jer je to herojska brigada, koja je na današnji dan pre 21 godinu oborila avion F16 (1999. godine), i što je tu i legendarni komandant Tiosav Janković, koji je to i uradio.

Šta je Pancir S-1 i koje su njegove karakteristike

Pantsir-S1 na kamionu konfiguracije 8×8 KAMAZ-6560 TLAR Pancir-S1 je ruski raketni PVO sistem sa raketama zemlja-vazduh kombinovanog kratkog i srednjeg dometa. Sistem se temelji na SA-19/SA-N-11 i predstavlja najnoviju tehnologiju protiv-vazdušne odbrane.

Godine 1993. vojska Ruske federacije uvela je u naoružanje samohodni protiv-vazdušni sistem Pantsir-S1, u suštini unapređena i kontejnersku varijantu sistema Tunguska.

Pancir je mešoviti (hibridni) topovsko-raketni sistem koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh, dva topa kalibra 30 mm, osmatrački i nišanski radar kao i elektrooptički blok za nadzor i upravljanje paljbom. Sistem je postavljen na kamion URAL 5223.4 kategorije 10 tona i konfiguracije 8×8.

Pancir-S1 sadrži sistem protiv elektronska dejstva te ga čini značajno otpornim na ometanja, sistem za kontrolu požara, poseduje sistem za praćanje cilja ili rakete, kao i termalni sistem za praćanje i otkrivanje pravca rakete, takođe poseduje mogućnost praćanja 4 mete ili cilja odjednom, kao i automatski sistem za zahvat.

Naoružanje

Pancir-S1 je naoružan sa kombinacijom topa i raketa.

Karakteristike topa

Dva topa kalibra 30 mm 2A38M.
Domet dejstva topa iznosi do 4 km.
Domet destva po visini je do 3 km.
Borbeni komplet municije iznosi oko 1400

Borbena upotreba

22. juna. 2012. Sirijska vojska je uspešno oborila turski izviđački avion F-4E Fantom blizu Latakije, to je zvanično prvo obaranje Pancira.
Mart-jul 2017 Pancir-S1 je uspeo da neutrališe i uništi 12 ciljeva u obliku bespilotnih letelica poput RQ-21A, Heron, Bayraktar, kao i različkite vrste raketa i Aerostata.
Oktobar. 2017 Pancir-S1 je neutralisao dve rakete Grad iz višecevnog lansera, koji su lansirali pripadnici terorističke tkzv Islamske države.
27. decembar. 2017. Pancir-S1 je presreo dve rakete ispaljene iz mesta Bidma na naseljena mesta blizu aerodroma u Latakiji. Obe rakete su uspešno neutralisane.
5-6. januar. 2018. u noći između 5-6. januara napadnuta je avio baza Hmejmim, napadnuta je sa 12 bespilotnih letelica,7 letelica je uništeno od strane Pancir-S1,6 je sletelo na određene kordinate. (avio baza Khmejm (Khmeimim) je pod upravom Ruske Federacije.)
14. aprila. 2018. U 4 časova ujutru izvršen je masovni raketni napad na Siriju od strane SAD, Velike Britanije i Francuske, lansirano je 103 projektila i krstarećih raketa na 8 sirijskih gradove na određene mete. Prema ruskim zvaničnim izvorima lansirano je 25 raketa iz sistema Pancira na šta je uništeno 23 nadolazeće rakete. SAD poriču i tvrde da nijedana američka ili savezna (Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo) raketa nije oborena.
Osnovna namena Pancira

Kako je sistem izrađen u kontejnerskom obliku može se jednostavno postaviti i na neko drugo podvožje, npr. telo oklopnog transportera ili na manje brodove.

Dok je Tunguska, koja je na podvožju oklopnog guseničara, namenjena uglavnom protiv-vazdušnoj odbrani oklopnih i oklopno-mehanizovanih jedinica, pa je zbog toga smeštena na guseničaru velike prohodnosti, osnovna namena Pancira je zaštita važnih tačaka kao što su aerodromi, komandna mjesta, komunikacijska središta itd. Zamišljen je za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa, bespilotnih letelica i vođenih bombi.

Srpska posada POTPUNO OBUČENA za upotrebu moćnih ruskih sistema!

– Kupovinom ovih sistema Srbija dobija garanciju zaštite svog vazdušnog prostora od nepozvanih gostiju i jača svoju bezbednost, a takođe dobija i obuku svojih vojnika na savremenoj borbenoj tehnici. Trebalo bi takođe da podsetimo da ovo nije jedina vrsta vojne tehnike koju Srbija dobija od Rusije – rekao je za medije ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.

Ruski ekspert napominje da su pripadnici RV i PVO Vojske Srbije već prošli obuku na ovim sistemima i da bi “Pancir S1” vrlo brzo mogao biti u operativnoj upotrebi.

Srpski vojnici su već prošli obuku u Rusiji da bi radili na tim sistemima. Nakon toga trebalo bi da se obave testiranja na poligonima i potom se “Panciri” stavljaju u operativnu upotrebu.

Jača srpsko – ruska vojna saradnja

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin ocenjuje da je vojna saradnja Srbije i Rusije uspešna i da je u poslednjih nekoliko godina intenzivirana. Zajedničke vojne vežbe dve vojske, obuke, ruske donacije Srbiji i kupovina ruskog naoružanja – samo su neki od elemenata saradnje Beograda i Moskve.

Da je sve ovo rezultat izuzetno dobre saradnje sa Ruskom Federeacijom potvrdio je danas i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Kaže da je danas posebno ponosan što je u 3. raketnom divizionu, jer je to herojska brigada, koja je na današnji dan pre 21 godinu oborila avion F16 (1999. godine), i što je tu i legendarni komandant Tiosav Janković, koji je to i uradio.

Vučić je rekao da je ime tog diviziona bilo ukinuto, valjda da ne bi podsećalo na tobož neslavnu prošlost.

Predsednik je istakao da je to ime sad vraćeno, jer smatramo da je to naša slavna i herojska prošlost!

(Kurir.rs/M.O.)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime