“SRBIJA ĆE SE KUPATI U KRVI!”

0
FOTO: ALO

Bivši predsednik države Stipe Mesić rekao je da je otišao pre građanskog rata u SFRJ tajno otišao na razgovor Hansom Ditrihom Genšerom, tada ministrom spoljnih poslova Nemačke.

VOZAČ UKLJUČIO PANIK TASTER SINOĆ U GSP-U! Prve večeri povratka noćnog prevoza došlo do UŽASA!

– Otišao sam tamo i računao na sastanak s Genšerom od 20 minuta. Rekao sam mu da više nema naboja da bi se mogla održati Jugoslavija, čak ni u konfederalnom modelu, i da će, ako Europa ne prizna novoformirane države, biti rata na celom našem prostoru. Da će biti krvavo u Hrvatskoj, brutalno u BiH, a da će se na kraju i Srbija kupati u krvi. A sve zbog toga što svijet nije na vrijeme prepoznao da se Jugoslavija ne može održati. Na to se Genscher okrenuo prema Boži i pitao ga da li ja njega blefiram. Božo mu je rekao da je to moja politička procena. Ostali smo na sastanku četiri sata.

Mesić kaže da ga je Genšer pitao ko će priznati Hrvatsku.
– Počeo sam nabrajati: „Vi, Mađarska…“ Na to je rekao da krenemo drugim smerom, od onih koji su u Drugom svetskom ratu bili neutralni. A onda je uzeo telefon i nazvao ministra spoljnih poslova Islanda i dogovorio da oni budu prvi koji će nas priznati (Island je bio prva NATO država koja je priznala tzv. Hrvatsku). Vratio sam se u Zagreb, a potom otišao na sastanak u Vatikan, koji je bio druga zemlja koja nas je priznala – opisao je Mesić.

IZVOR: Alo.rs/Večernji.hr

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime