SRBIJA PO KO ZNA KOJI PUT SPASAVA HRVATE: Kada im sve lađe tonu, Zagreb želi veću SARADNJU sa srpskom privredom

0

Prioritetni cilj jeste da se nađu rešenja za ubrzanje i olakšanje prelaska granica za privrednike.

Privredne komore Srbije i Hrvatske će intenzivirati saradnju kako bi svojim članicama omogućile nove poslovne projekte, olakšano poslovanje i brže prevazilaženje posledica krize izazvane kovidom, saglasili su se predsednici dve privredne komore Marko Čadež i Luka Burilović.

Na sastanku Čadeža i Burilovića, održanom u Zagerebu, dogovoreni su poslovni forum srpskih i hrvatskih privrednika u oktobru i druge aktivnosti na jačanju ekonomske saradnje, saopšteno je iz PKS.

Dve komore predlažu vladama da se u vreme poslovnog foruma u Beogradu održi i Zajednički odbor za sprovođenje i podsticanje ekonomske saradnje Srbije i Hrvatske, sa prioritetnim ciljem da se nađu rešenja za ubrzanje i olakšanje prelaska granica za privrednike.

Fokus Poslovnog foruma privrednika biće na građevini, energetici i turizmu, sektorima najpogođenijim posledicama krize, a planirana je i prezentacija vina iz Sbije i Hrvatske.

Cilj foruma je jačanje privredne saradnje, prepoznavanje i definisanje prioritetnih sektora za unapređenje saradnje, trgovine, ulaganja i zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Kako bi se na najbolji način predstavili enogastronomski potencijali dve zemlje, srpski i hrvatski privrednici imaće priliku da predstave svoje specijalitete na zajedničkoj prezentaciji proizvoda tokom Advent marketa koji se svake godine, tokom decembra, održava u Zagrebu.

Trgovinska razmena Srbije i Hrvatske je u porastu, o čemu svedoči podatak da je u prethodnih pet godina nivo razmene povećan za više od polovine i prošle godine je dostigao 1,086 milijardi evra.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime