Srbija prihvatila predlog Francuske, ovo će biti rešenje!

0
Aleksandar Vučić, Foto: Tv Pinkt/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se uživo iz Pariza nakon sastanka sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Vučić je na početku istakao da su ovo bili veoma važni razgovori za Srbiju.

– Ljudi u vreme pandemije izbegavaju susrete. Ovo je dokaz istinskog prijateljstva Francuske i Makrona koji žele da reše probleme na Balkanu i posvećeni su Srbiji. Oni razumeju težinu pozicije Srbije. Pokazali su nam veliku srdačnost. Predsednik Makron me je čak odveo i u vinski podrum Jelisejske palate. Malo ko je imao tu čast – rekao je Vučić.

Ulazak Srbije u EU
On je naveo da je Srbija prihvatila novu metodologiju pristupa EU.

– Prvi smo to prihvatili i očekujemo da bude velikih pomaka i promena. Napredovaćemo brže. Doći će do geopolitičkih promena koji će doneti neke nove sporazume u budućnosti. Postoje rešenja o kojima ćemo razgovarati. Srbija nije sama – rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da će zahvaljujući Francuskoj biti moguća inovativna rešenja kada se radi o donosima Beograda i Prištine.

Metro
Vučić kaže da je tema razgovora bila i izgradnja beogradskog metroa.

-Očekujemo da prva linija bude završena negde 2027. ili 2028. godine – rekao je Vučić.

Kosovo
Vučić povodom Kosova kaže da Albanci moraju da shvate da dijalog neće biti željoteka kojom će se ispunjavati njihove želje.

– Za dijalog je potrebno dvoje, a ja trenutno ne vidim drugu stranu. Oni moraju da shvate da niko neće ispunjavati njihove želje o kojima maštaju, poput Velike Albanija ili šta god da su zamislili – navodi Vučić.

Vučić kaže da je međusobno priznanje Izraela i tzv. Kosova bilio očekivano, ali da je Srbija učinila sve kako do toga ne bi došlo.

– To je jedan deo Vašingtonskog sporazuma, ali mi to nismo potpisali jer smo imali naš poseban sporazum sa SAD. Hteli smo da sprečimo Izrael da to učini, ali oni su odlučili da su im SAD važnije i prate njihovu politiku – rekao je Vučić.

On kaže da Beograd čeka da Priština krene da ispunjava i ostale odredbe Vašingtonskog sporazuma.

– Sad da vidimo kako ćemo da podelimo Gazivode i da dobijamo energiju sa tog jezera. Čakamo da pristupe mini Šengenu i da dozvole ulaz Srbima na Kosovo sa ličniom kartom – kaže Vučić.

Luj Viton
Vučič navodi da postoji šansa da Luj Viton dođe u Srbiju.

– Ne razumem se baš u tu modu, ali kažu kad dođe Luj Viton, svi dolaze. To je stvar prestiža i njihovim dolaskom sigurno ćemo imati još 200 do 300 hiljada stranih poseta i više stranih investicija – rekao je Vučić.

Makron dolazi u Srbiju

On je naveo da je pozvao Makrona u Srbiju i da će francuski predsednik doći u Beograd u septembru ili oktobru.

Vučić ljut na ministre
Predsednik je naveo da je ljut na ministre koji ne rade svoj posao.

– Zanimaju me ovi ministri, a ne oni iz bivše vlasti koji su razvalili Srbiju. Pitaću ministre zašto nisu završili spoljnotrgovinski sporazum sa Velikom Britanijom, a znali smo da ide Bregzit. Tražim od naših ministara da rade više i bolje, a ove što su bili pre, oni me ne zanimaju, pokazali su da su nesposobni – rekao je on.

Predsednik je naveo i da će biti posledica zbog lošeg rada pojedinih ministara.

– Hoću da rade, a ne da čekaju petak, pa da odu i plate nekim novinama da puste nešto protiv nekog.

Vučić je naveo da će insistirati na tome da ministri rade.

– Neka me se svi odreknu, ne zanima me. Hoću da rade više za Srbiju. Ili radite ili idite – zaključio je Vučić.

Teme razgovora
Vučić je u nedelju otputovao u Pariz, a tema razgovora od izuzetne važnosti za Srbiju bile su kosovsko pitanje, evrointegracije Srbije, ekonomska saradnja i izgradnja metroa u Beogradu.

Tema razgovora bila je i aktuelna borba protiv pandemije korona virusa.

Deo razgovora bio je posvećen i dijalogu Beograda i Prištine, budući da se Francuska zalaže za podsticanje napretka u rešenju odnosa.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime