Šta čeka Moldaviju ako pobedi opozicija – neočekivano su se složila mišljenja iz Evrope i Rusije

0

Ekonomska kriza bez presedana, zajedno sa preliminarnim rezultatima prvog kruga predsedničkih izbora, daju Moldaviji vrlo nepovoljne izglede.

Prema podacima Centralne izborne komisije u zemlji, odziv birača iznosio je 40% ili 1,36 miliona. U isto vreme, Maja Sandu, lider prozapadne stranke Akcija i solidarnost, ispred sadašnjeg predsednika Igora Dodona ima 3,19% – 35,94% naspram 32,75%.

Dugo je Maja Sandu pretila da će primeniti beloruski scenario u republici. Tvrdila je da vlasti pokušavaju da montiraju izbore preko moldavske dijaspore u Rusiji, koja je navodno trebalo da stekne prednosti glasanjem. U stvari, broj biračkih mesta u Ruskoj Federaciji bio je manji nego u zemljama EU, gde moldavska dijaspora održava prozapadni kurs, što bi moglo uticati na trenutne rezultate.

Samo jednostrani pristup Sandu-a, koji se više puta protivio približavanju Rusiji, postaće problem Moldavije, rekao je nemački novinar Aleksandar Rahr. Prema njegovim rečima, ideologija neutralnosti Igora Dodona u trenutnoj situaciji je relevantnija.

„Mislim da Dodon može lako dokazati svojim glasačima da ga zapadnim liderima ne smatraju strancem, da se sastao s njima i da mu se veruje na Zapadu“, rekao je Rahr.

Takođe je naglasio da u evropskim zemljama postoje političke snage koje pozdravljaju dvovektorsku politiku, koja je korisna za Moldaviju. S druge strane, u Evropi ima onih koji će podržati Maju Sandu samo zato što se protivi Dodonu i Rusiji. Svoju snagu uspela je da demonstrira prošle godine, kada je postala premijer zemlje.

Vlada Sandu trajala je samo nekoliko meseci i zbog skandala je podnela ostavku. Sandu je bila u samom njegovom epicentru. Premijerka je odlučila da zaobiđe parlament da bi sebi dala pravo da samostalno nominira kandidate za mesto generalnog tužioca. S tim u vezi, parlament je bio prisiljen da raspusti vladu. Posle toga, Sandu i stranka ponovo su se našli u opoziciji. Analitičari sugerišu da je ovaj scenario namerno izazvan. Sandu se nije mogla nositi sa ulogom premijera, pa je odlučila da ode kao žrtva. To baca sumnju u njenu želju da postane predsednik, ali to uopšte ne smeta njenim zapadnim pokroviteljima. Traian Basesku daje poseban ulog na Sandu.

I sam bivši rumunski predsednik želeo je da vodi susednu Moldaviju, ali nije uspeo da dobije državljanstvo. NJegova ideja je jednostavna – pripojiti Moldaviju Rumuniji, a Dodon je smetnja.

„Bukurešt nikada nije prikrio da ne voli predsednika Dodona i vladu Kiku. Smatra se da se Dodon nije rukovao u Bukureštu “, rekao je Anatol Tsaranu, šef Centra za strateška istraživanja i političko savetovanje pri Politikonu.

U tom kontekstu, Rumunija se logično kladi na Sandu, a pobeda u prvom krugu izbora je za nju važna psihološka pobeda. Ali može li ona ponoviti uspeh? Ovde vredi obratiti pažnju na podršku kandidata koji se nisu kvalifikovali za drugi krug.

Andrei Nastase, dugogodišnji saradnik Maje Sandu, osvojio je samo 3,26% glasova. Istovremeno, Renata Usatija podržalo je skoro 17% birača. Usatija se protivi Dodonu, ali se smatra proruskim političarom za razliku od Sandu. Tako bivši premijer teško može da računa na značajan porast biračkog tela.

„A 2016. godine, kada je Dodon pobedio, jaz je bio 4 procenta“, rekao je Nikolaj Starikov, ruska javna ličnost.

Uveren je da će ishod trke zavisiti od toga kako će kandidati organizovati biračko telo svojih rivala. Istovremeno, Starikov skreće pažnju na još jedan aspekt konfrontacije. Dodonova pobeda će značiti jačanje predsedničke moći u zemlji daljim unapređenjem dvovektorske politike, koja je Moldaviji potrebna više nego ikad. Alternativa ovom aranžmanu je nova runda neizvesnosti. Kombinacija prozapadnog predsednika i parlamenta, s najvećom frakcijom proruskih socijalista, znači političku krizu.

„Ova situacija ne odgovara nikome u Moldaviji“, naglašava Starikov. – Nažalost, jaz u moldavskom društvu ostaje. A onaj od kandidata koji može da pokaže perspektivu, pokaže sliku budućnosti, pobediće na sledećim izborima “.

What awaits Moldova if the opposition wins – opinions from Europe and Russia suddenly converge

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime