ŠTA U NOVOM „NON PEJPERU“ ZAPRAVO PIŠE? Evo šta se našem narodu nudi, ali i od nas traži po pitanju KiM

0
Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Posle famoznog nezvaničnog dokumenta slovenačkog premijera Janeza Janše, koji nudi rešenje za Kosovo, pojavio se još jedan, ali daleko ozbiljniji predlog, čije se autorstvo pripisuje najmoćnijim zemljama EU, Nemačkoj i Francuskoj. Predviđa autonomni okrug Severno Kosovo, poseban status za SPC, Mitrovicu kao zajedničku ekonomsku zonu ali i nezavisnost Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga ovaj poslednji predlog više brine i da ga je pisao neko ko je “fantastično upućen” u tematiku.

Kosovski list “Koha ditore” objavio je juče sadržaj navodnog non-pejpera, a iz njegove sadržine se vidi da je reč o ozbiljno napisanom papiru. U njemu je navedeno da će “Kosovo i Srbija međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a postojaće i autonomna oblast Sever Kosova“. Među ostalim tačkama navodi da će Srpska pravoslavna crkva imati poseban status, dok će Mitrovica biti zajednička ekonomska zona. Treba da budu primenjeni svi do sada postignuti sporazumi, a konačni dogovor da bude postignut do februara 2022. godine.

Kako navodi ovaj list, redakcija je dobila dokument za koji se kaže da je “non-pejper“ koji su pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Autentičnost ovog dokumenta list nije mogao da potvrdi, ali u tekstu navode da su im neke diplomate sa kojima su razgovarali potvrdile da su tačke pomenute u dokumentu manje-više u skladu sa onim o čemu se razgovara u dijalogu.

Srbima autonomija, crkva, opštine, ali…

Prema ovom planu, čiju istinitost novine nisu mogle da potvrde, “Autonomni okrug Severno Kosovo“ obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela“.

Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu kako bi se osiguralo ono što se naziva njihovom “nesmetanom aktivnošću“.

-Crkva i njena unutrašnja organizacija treba da budu priznati kao samoupravna strana u političkom i ustavnom sistemu Kosova, vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status. Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. – navodi se u dokumentu.

Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, treba da vodi Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, koji bi trebalo da ima sedište u Pećkoj patrijaršiji.

Strane bi takođe osnovale ekonomsku zonu u Mitrovici kao katalizator za ekonomski razvoj sa obe strane granice i u skladu sa konceptom evropskih regiona.

U dokumentu se navodi i da će ove napore podržati države članice EU i Sjedinjene Države i da će EU nastaviti da olakšava proces koji će dovesti do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma između dve strane, kako bi se rešila sva otvorena pitanja i kako bi se napredovalo evropskim putem i stvorile mogućnosti za poboljšanju života ljudi.

Kosovo, kako je predloženo, ne bi trebalo da nameće trgovinske barijere Srbiji, dok bi Srbija trebalo da poštuje status kvo u pogledu međunarodnog prisustva Kosova. Obe strane moraće da poštuju moratorijum na međunarodnoj sceni.

-Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavljajući Beograd, i premijer Aljbin Kurti, koji predstavlja Prištinu, vodiće razgovore za finalizaciju sporazuma o normalizaciji odnosa između stranaka. Proces bi trebalo da bude završen pre kraja februara 2022. Godine – kaže se u ovom dokumentu.

Proces će se, prema istom dokumentu, zasnivati na nekoliko ključnih elemenata, poštujući Parišku povelju, Helsinški završni akt i vodeća načela Kontakt grupe za određivanje statusa Kosova iz 2005. godine i obezbediće primenu svih postignutih sporazuma tokom briselskog dijaloga.

Što se tiče sporazuma koji bi trebalo da obuhvati ovaj dokument, predlaže se da će “svaka stranka, prema međunarodnom pravu, poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost druge strane“.

-Strane potvrđuju da će regulisati svoje granice i razgraničiti se samo zajedničkim dogovorom, da će sporove rešavati mirnim putem i uzdržaće se od pretnji ili upotrebe nasilja u skladu sa evropskim duhom rešavanja sporova dijalogom. Obe strane treba da teže jačanju međusobnog poverenja, dobre volje i tolerancije i zajednički će raditi na promociji mira, stabilnosti i razvoja u regionu. EU bi, u ime obe strane, trebalo da angažuje nezavisno telo koje će odrediti granicu između strana – navedeno je u dokumentu.

Autonomni okrug severnog Kosova, kao posebna administrativna jedinica regionalne samouprave na Kosovu imala bi, kako se navodi, pravo regulisanja zakonodavstva na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništva nad infrastrukturom, kulturom, obrazovanjem, zdravstvom, socijalnom zaštitom, pravosuđem, policijskom službom, urbanim razvojem i evropskom saradnjom, u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom lokalne uprave.

Obe strane bi morale da naprave ustavne promene kako bi osigurale primenu pravno obavezujućeg sporazuma.

-Posle ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, Srbija se slaže da se neće usprotiviti kosovskim zahtevima za članstvo “u međunarodnim, multilateralnim ili regionalnim organizacijama i u instrumentima čija je Srbija već članica- navodi se u dokumentu.

Strane se, dodaje se, slažu da dve države ne mogu predstavljati jedna drugu na međunarodnoj sceni. Obe strane priznaju suverenitet dve države na njihovoj teritoriji koja je njima određena.

U dokumentu se takođe pominju načini na kojima bi se regulisali međudržavni odnosi između Kosova i Srbije. Oni bi “međusobno poštovali nezavisnost i autonomiju u svojim unutrašnjim i spoljnim poslovima“.

Strane bi razmenile “stalne misije“ i bile bi smeštene u “sedištu odgovarajućih vlada“. Praktična pitanja rešavala bi se u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Strane bi takođe osnovale “veće za uzajamno prijateljstvo“, koje bi se sastajalo jednom godišnje kako bi osiguralo primenu pravno obavezujućeg sporazuma.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj preduzeće pregovarački proces i organizovati, uz podršku Nemačke i Francuske, sastanak u Parizu u junu 2021. godine.

-Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, nakon zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma, podnosiće izveštaje u septembru 2022. Generalnoj skupštini UN, u skladu sa mandatom Rezolucije A / 64 / L65 / Rev.1 – navedeno je u ovom non pejperu.

Vučić: Sumnjam na jednu pametnu ženu…

Odmah se ovim povodom javio nemački ambasador na Kosovu Jern Rode, koji je izjavio da je takozvani francusko-nemački “non pejper“ u i lažna vest.

-Možda postoji dokument, ali sigurno nije francusko-nemački. Potpuno podržavamo dijalog koji vode EU i Miroslav Lajčak, kako je prošlog četvrtka u Prištini ponovio nemački ministar spoljnih poslova Mas – napisao je Rode na Twitteru.

Istim povodom se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. “Noćas sam u pola dva čitao to oko „non pejpera“ Francuske i Nemačke, rekao on.

– Vidim da svi to demantuju sada, ali više me brine onaj drugi „non-pejper“, koji je pisao neko ko je fantastično upućen. Znam sve ljude koji se bave Kosovom, njih je oko 50 u svetu. Sve ljude poznajem, sumnjam na jednu osobu, reč je o jednoj ženskoj osobi, mnogo pametnoj, koja je upućena u tematiku – kazao je rekao je Vučić.

Kako je naveo, „ovaj non pejper je pisao i smišljao neko ko je mnogo pametan, lukaviji i pametniji od mene, ali je priznanje užasno“.

-Tek ćemo da analiziramo, šta se time nama poručuje, ali za nas je međusobno priznanje neprihvatljivo. Nije to sve slučajno izbačeno – rekao je Vučić.

Kako kaže, „mnogo stvari bi se tu Srbima dalo“.

– Poruka je, evo vam 90 odsto stvari koje su manje važne, a ono najvažnije ide nama – rekao je on.

Kako je naveo, „nama to niko nije pokazao“.

– Ne želim prejudiciranje. Ne podnosim reakcije koje uslede za pet sekundi i da kažem odmah da je to sve neprihvatljivo – rekao je on.

Objasnio je i da je, osim njega, samo još jedna osoba iz Prištine upućena o kome bi mogla da bude reč, i ko je mogao sve različite zahteve Beograda i Prištine tako da umreži.

Na pitanje da li je posredni probni balon, odgovorio je da ne može da tvrdi.

– Dajte da sagledamo stvari, da pogledamo, da dođemo do toga, da vidim da li su moje sumnje opravdane, da li je ta osoba sastavljala taj papir. Tačno znam ko je to mogao da pravi, jer nije moguće da to bude neko ko ne zna i ko nije bio na svakom sastanku – istakao je Vučić.

“Čar” non pejpera krije se baš u tome što preko njega mogu da se obelodanjuju osetljive ideje i predlozi, bez prihvatanja odgovornosti. Postavlja se pitanje otkud ta su se u kratkom roku pojavila dva predloga oko Kosova, zašto baš sada, kome to odgovara i šta je cilj? Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić odgovara na ova pitanja i za Blic podseća da ovakvi dokumenti služe da ispipaju puls.

– Proliferacija non- papera o mogućem rešenju kosovskog pitanja ne doprinosi realnom napretku u dijalogu Beogradu i Prištini. Non-pejperi služe da ispipaju puls, testiraju spremnost da se prihvate ponuđena rešenja – ističe ona.

Ovaj poslednji, objavljen u Kohi, dodaje ona, nije izuzetak.

– Ko zaista stoji teško da ćemo saznati, baš kao i iza onog prethodnog o prekomponovanju Zapadnog Balkana. Jedino što je izvesno jeste nastavak dijaloga, uz očekivanja da će se na stolu naći primena Briselskog sporazuma i formiranje ZSO. Ono što je sporno u ovom non-paperu iz Kohe jeste postavljanje veštačkog roka (februar 2022.) i međusobno priznanje – napominje Grubješić.

O drugim temama, poput autonomije za Sever i posebnom polozaju SPC se i ranije razgovaralo, napominje ona,

-Ali, bez entuzijazma albanske strane da pokaze bilo kakvu fleksibilnost i spremnost na kompromis nema načina da se u skorije vreme postigne finalni politički sporazum o normalizaciji odnosa – zaključuje Grubješić.

SAD i MSP Slovenije o Janšinom dokumentu

Slučajno ili ne, danas su se povodom non pejpera koji je pripisan Janezu Janši, a koji kao rešavanje krize na Zapadnom Balkanu predviđa prekrajanje granica šest država, otcepljenje RS, stvaranje “velike Albanije”, ali i “velike Srbije”, oglasili i slovenački Ministarstvo spoljnih poslova, ali i Aamerički stejt department”.

Iz SAD su poručili da postoji opasnost da, kako je navedeno, „neosnovane spekulacije o menjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu“ i da se time „prizivaju sećanja na tenzije u prošlosti“.

Slovenačko MPS je istaklo da da ne postoji „fantomski non-pejper“ na Zapadnom Balkanu koji pojedini mediji pripisuju Sloveniji, i da su rasprave o tome naštetile Sloveniji, kao i Bosni i Hercegovini

ALO, BLIC

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime