STANJE JE ALARMANTNO! U ovom gradu u Srbiji zabeležena je veća smrtnost od korona virusa NEGO U OSTATKU ZEMLJE

0
FOTO: RTS PRINTSCREEN

Do sada je u Srbiji od posledica korona virusa preminulo 534 osoba, a procenat smrtnosti je 2,25 posto

Novi Pazar duže vreme je važio za jedno od najvećih žarišta korona virusa, gde je u jednom periodu zabeležen veliki broj smrtnih slučajeva, a kapaciteti bolnice prošireni su poljskim objektima koje je obezbedila vojska.

Na pitanje novinara da li je u ovom gradu zabeležena veća smrtnost, potvrdno je odgovorila dr Darija Kisić Tepavčević na današnjoj konferenciji.

Ne možemo da gledamo samo apsolutne brojke, nego i veličinu populacije iz koje potiču te osobe. To je region zemlje gde imamo i najveću stopu mortaliteta, koja označava smrtnost na 100.000 stanovnika, ali i letalitet koji označava broj umrlih od ukupno potvrđenih laboratorijskih slučaja.

Oni jesu i merilo rizika umiranja i težine kliničke slike i pravovremenosti terapije i adekvatnosti reagovanja. Znači čitav niz pokazatelja zdravstvenog sistema može da se vidi prema pokazateljima umiranja, tako da to jeste indikator koji nam pokazuje da je tamo bilo najveće opterećenje umiranja u našoj zemlji – Kazala je dr Darija Kisić Tepavčević.

Inače, do sada je u Srbiji od posledica korona virusa preminulo 534 osoba, a procenat smrtnosti je 2,25 posto. U poslednja 24 sata preminulo je 8 pacijenata, dve žene i šest muškaraca.

Espreso, Srbija Danas

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime