STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE: Sada je i zvanično, prijave do 12. februara

0

Do subvencije za kupovinu vozila treba da znate šest koraka.

Zahtevi za kupovinu električnih vozila uz pomoć subvencija države, moći će da se podnose od 12. februara (ponedeljak).

Za kupovinu vozila odobrena je pomoć države od 250 do 5.000 evra, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine zaključno sa 31. oktobrom. Kako saznajemo, plan je bio da prijave počnu desetog ovog meseca, ali kako je subota, zahtevi se primaju od ponedeljka.

Podsetimo, za ovu godinu za kupovinu vozila na električni pogon planirano je izdvajanje 1,45 miliona evra, što je 170 miliona dinara, dok je prošle godine taj iznos bio 2,5 miliona evra, odnosno 294 miliona dinara. Subvenciju mogu da dobiju građani, preduzetnici i kompanije.

Vodič za podnošenje zahteva za subvenciju za kupovinu novog električnog vozila

Do subvencije za kupovinu vozila treba da znate šest koraka.

Kako navode u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, zahtev se podnosi lično na pisarnici, ili poštom. Službe ministarstva zatim formiraju predmet koji ide na komisiju.

Ukoliko je dokumentacija kompletna, pristupa se izradi rešenja o dodeli subvencije. Podnosilac će biti pozvan da preuzme rešenje.

Rešenje se predaje prodavcu vozila ili lizing kući. Preko lizinga je potrebno doneti tri dokumenta, a takođe i preko auto-kuće.

Podsetimo, Vlada Srbije obezbedila je s­ub­ve­ncije za kupovinu ekološki prihvatljivijih vozila, na električni i pogon, i usvojena je Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni pogon. Subvencije su ostale u istom pojedinačnom iznosu kao i prošle godine, ali je za ovu pomoć države ove godine opredelilo gotovo milion evra manji iznos nego lane.

Koliko ima električnih vozila?

Podrška za kupovinu električnih vozila je mera podsticaja koja postoji u mnogim državama kako bi se smanjio broj vozila koja kao pogonsko gorivo koriste fosilno gorivo i to je, bez sumnje, uticalo na to da ovih vozila ima sve više. U Evropi je, procentualno, najviše električnih automobila u Norveškoj − više od 15 odsto od ukupnog broja vozila, u Holandiji, Danskoj, Švedskoj, Islandu − oko dva odsto, a u Nemačkoj 1,3 odsto.

I u Srbiji je sve više ovakvih vozila.

Izvor: lepotesrbije.alo.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime