SUTRA JE VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK Evo šta svaka žena treba obavezno da uradi

0
Фото: Youtube Printscreen

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju Jelisijevdan. Sveti Jelisej bio je starozavetni prorok koji je živeo u devetom veku pre nove ere.

Biblija kaže da, kada je bog hteo da uzme sebi proroka Iliju, za naslednika mu je odredio Jeliseja. Ilija je Jeliseju preneo božju volju, ogrnuo ga svojim ogrtačem i izmolio od boga proročki dar za Jeliseja.

Hrišćanske priče kažu da je po čistoti i vrednoći bio ravan najvećim svecima, a po čudesnoj moći prevazilazio je svakog proroka. Razdvojio je vodu u Jordanu, gorku vodu u Jerihonu učinio pitkom, umnožio ulje u posudama siromašne udovice, drugoj ženi vaskrsao umrlog sina, sa dvadeset hlepčića nahranio je sto ljudi i još mnogo čuda izveo je na korist naroda.

Preminuo je u dubokoj starosti, a SPC ga proslavlja 14. juna po crkvenom i 27. juna po gregorijanskom kalendaru. Narod veruje da je ovaj dan zavetni za sve koji pate od bolesti očiju i danas oni odlaze u crkve i manastire, gde noktima malo zagrebu zid i malterom protrljaju oči.

Verovanje kaže da se na ovaj praznik ne radi u polju osim setve prosa, i zato se kaže: „Jelisije proso sije, ide Vida da obiđe.“

Žene iznose sve što je crveno od odeće ili tkanine da se provetri.

Dnevnik/Espreso

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime