Švedski epidemiolog priznao kolegama: Imamo mnogo preminulih od korona virusa

0

Broj preminulih u toj državi prešao je 2.000, ali uprkos toj brojci, Tegnel, koji je u Švedskoj stekao kultni status, istrajava u tome da je njihov način sprovođenja socijalne distance, što je ključ kod kontrole zaraze, uspešan

Priznajem, imamo prilično veliki broj preminulih od korona virusa, rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel kolegama iz Evrope, Izraela i SAD-a u onlajn raspravi debatnog društva Kembridž o različitim modelima zaštite građana u vreme pandemije.

On je izneo podatke o epidemiološkoj situaciji u svojoj zemlji ocenjujući da je broj slučajeva poslednjih nekoliko nedelja stabilan.

– Stopa smrtnosti se ne povećava. Zdravstveni sistem funkcioniše, do sada je u jedinice intenzivne nege primljeno više od hiljadu bolesnika, neki su i otpušteni, a slobodno je još najmanje 20 odsto kapaciteta – rekao je Tegle, dodajući da je osnovni reprodukcioni broj (R0), prosečan broj zdravih koje će bolesnik zaraziti, nešto iznad jedan, prenosi Večernji.

List ukazuje na to da Tegnel ostaje pri svojim brojkama i predviđanjima kretanja epidemije uprkos tome što je ove nedelje institucija koju vodi, Agencija za javno zdravlje pogrešila u proračunima i potpuno nelogične brojke iznela u javnost.

Na redovnoj dnevnoj konferenciji za medije u utorak, Tegnelov zamenik Anders Valensen predstavio nov “kućni” model procene razvoja epidemije.

Govoreći o Stokholmu i okolini, delu zemlje koji je s više od 6.000 slučajeva najgore pogođen, on rekao je da je vrhunac epidemije bio 15. aprila, da se veruje da će do 1. maja trećina stanovnika Stokholma biti zaražena, kao i da na svaki potvrđeni slučaj dolazi hiljadu nedetektovanih.

Zbog poslednjeg podatka postavilo se pitanje kako je moguće da Stokholm, grad od milion stanovnika, trenutno ima šest miliona zaraženih.

Nekoliko sati nakon toga Agencija za javno zdravlje izdala je saopštenje da podaci nisu precizni i na kraju povukla prezentaciju.

Na osnovu nove, koja je objavljena juče, do 1. maja biće zaražena četvrtina, a ne trećina stanovnika Stokholma, a na jednog potvrđenog zaraženog dolazi 75 nedetektovanih, a ne hiljadu, kako su prvobitno tvrdili.

Broj preminulih u toj državi prešao je 2.000, ali uprkos toj brojci, Tegnel, koji je u Švedskoj stekao kultni status, istrajava u tome da je njihov način sprovođenja socijalne distance, što je ključ kod kontrole zaraze, uspešan.

On je tokom sinoćnje debate kolegama s mnogo entuzijazma predstavio “švedski model” delimičnog zatvaranja društva i oslanjanje na dobrovoljne mere.

– Naša strategija nije sprečavanje svih prenosa, već održavanje širenja na meru koju naš nacionalni zdravstveni sistem može da podnese – objasnio je Tegnel.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime