TAČI NAJAVIO DA PODNOSI OSTAVKU!

0
Foto> Printskrin Youtube

Tačijeva ostavka pomenuta je kao opcija nakon što je Specijalni sud podigao optužnicu protiv njega i predsednika DPK Kadrija Veseljija

Tzv. Kosovski predsednik Haši Tači rekao je da će podneti ostavku ukoliko Specijalni sud za zločine OVK potvrdi optužnicu, čiji je nacrt načinilo tužilaštvo tog suda.

– Sledećih dana, konsultovaću se sa političkim liderima oko narednih koraka. Uveravam vas još jednom, neću se suočavati sa pravdom iz ove kancelarije. Ukoliko optužnica bude potvrđena, odmah ću podneti ostavku – rekao je Tači.

Tači je pred medije izašao sa nekoliko dana zakašnjenja i posle razgovora sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je optužnice protiv čelnika Demokratske partije tzv. Kosova nazvao “delom šireg plana napada na Kosovo i Albance”.

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova predalo je veću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji politički lider OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedela.

Iako detalji ove optužnice nisu obelodanjeni, još krajem 2017. godine bilo je jasno da je tužilaštvo novog suda sa sedištem u Hagu pokrenulo istragu protiv političkog lidera OVK i komandanta tajne policije, ali bez objavljivanja bilo kakvih detalja te istrage.

Istraga protiv Veseljija se vodila zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obaveštajne službe OVK, a imena dvojice lidera OVK pojavila su se u kontekstu mogućeg podizanja optužnica pošto je Tači pokrenuo ozbiljnu političku inicijativu usmerenu ka ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK.

Ranije danas, predsednik Kosova Hašim Tači rekao je neće podneti ostavku prilikom obraćanja javnosti koje je najavljeno za večeras u 20 sati, piše Kljan Kosova.

Tačijeva ostavka pomenuta je kao opcija nakon što je Specijalni sud podigao optužnicu protiv njega i predsednika DPK Kadrija Veseljija, ali kako Kljan Kosova saznaje iz svojih izvora, Tači to neće večeras učiniti.

Kako navodi ovaj medij, Tači je odlučio da ne podnose ostavku na funkciju predsednika i neće je žrtvovati zbog odluke Specijalnog suda.

Tači se danas, neposredno pre objavljivanja video poruke, sastao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Prištini.

(Espreso.rs/Kijan Kosovo)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime