TAČI TRAŽIO DIJALOG SA BEOGRADOM U VAŠINGTONU! Zahteva samo jednu TAČKU O PRIZNANJU!

0
Foto> Printskrin Youtube

On je istakao da “SAD nastavljaju snažno da podržavaju tzv. Kosovo u unutrašnjem razvoju i u institucionalnoj stabilnosti”.

Tzv. Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da je u Briselu i Vašingtonu zahtevao da dijalog Beograda i Prištine ima samo jednu tačku – pitanje uzajamnog priznavanja.

Tači, koji trenutno boravi u SAD je istakao da je dobio punu podršku za evroatlantske integracije tzv. Kosova.

– Mogu da kažem da je posle posete koju sam imao prošle nedelje u Briselu, gde sam sa specijalnim izaslanikom Evropske unije razgovarao o pitanju dijaloga Kosovo i Srbija, bilo neophodno otputovati za SAD. U Vašingtonu sam imao posebno zadovoljstvo da razgovaram sa zvaničnicima Stejt departmenta i drugim zvaničnicima američke vlade o koracima koji Kosovo mora da ih preduzme sada, ali takođe i u budućnosti – rekao je Tači.

On je istakao da “SAD nastavljaju snažno da podržavaju tzv. Kosovo u unutrašnjem razvoju i u institucionalnoj stabilnosti” i dodao da će tzv. Kosovo i dalje ostati najverniji američki saveznik u regionu.

– Saradnja sa SAD je nastavak naših strateških opredeljenja, ali ono što moram da naglasim je da sam i zvaničnicima u Briselu i u Sjedinjenim Američkim Državama jasno rekao da je pitanje dijaloga između Kosova i Srbije ušlo u novu fazu i da treba da bude samo jedna tačka dnevnog reda, ona o uzajamnom priznavanju između Kosovo i Srbije, a zatim tek ostala pitanja. Moramo nastaviti ovaj proces polazeći od glave teme, a ne od repa – zaključio je Tači.

Petković: Tači nije za dijalog, njegov potpis ne vredi

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je kosovski predsednik Hašim Tači izjavom da bi “uzajamno priznanje” trebalo da bude jedina tačka dijaloga Beograda i Prištine, još jednom pokazao da je suštinski protiv dijaloga.

U saopštenju za javnost, on je dodao da je time Tači potvrdio i da ništa ne vredi “njegov potpis pred licem EU, kojim se obavezao na formiranje Zajednice srpskih opština” na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da dijalog ne može, nasuprot onome što Tači zamišlja, imati unapred definisan ishod, i da su toga svesni i u Vašingtonu i u Briselu.

– Svojim manevrima i eskivažama sa sebe ne mogu skinuti sedam i po godina nerealizovanu obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, i to je tema koju neće uspeti da skrajnu i uklone sa stola nikakvom političkom i diplomatskom gimnastikom – ocenio je Petković.

– Zajednica srpskih opština i nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine biće naša prva tema prilikom svakog odlaska u Brisel, i neka niko ne gaji nerealna očekivanja o napretku dijaloga dok god ta obaveza ne bude ispunjena – istakao je direktor Kancelarije za KiM.

(Espreso.rs/Srbijadanas.com)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime