Tači u panici pokušao da uništi dokaze ali se desilo nešto neočekivano

0
Foto> Printskrin Youtube

U trenucima dok je Hašim Tači, predsednik nepriznate države Kosovo, bio u avionu kojim je leteo za Hag, u njegovom kabinetu u Prištini odigravala se prava drama kada su njegov sekretar Driton Gaši i agent takozvane Kosovske obaveštajne agencije obili sef i odneli tajna dokumenta.

Gaši je preko posrednika od Tačija dobio nalog da skloni svu dokumentaciju iz kancelarije i sefa i da je odnese na nepoznatu lokaciju zajedno sa kosovskim tajnim agentom. Međutim, nije sve išlo kako je planirano jer je ovaj dvojac uhvaćen na delu.

– To su veoma važna dokumenta koja sadrže značajne informacije o svim novčanim tokovima Hašima Tačija, o takozvanoj kosovskoj službi, ali i o njegovoj ulozi u OVK. Interes da se dokumenta sakriju je veliki i zato je Tači angažovao ljude od poverenja da to urade. Ipak, krađa fascikli je osujećena i deo dokumentacije koji se odnosi na OVK sigurno će završiti kod tužioca iz Haga – kaže izvor iz Prištine.

Sekretar Driton Gaši pozvao je Vjosu Osmani, koja je preuzela Tačijevu funkciju predsednika takozvane države Kosovo, i rekao joj da će Euleks da pretrese kabinet koji je koristio Hašim Tači. Osmanijeva je odmah pozvala Euleks kako bi proverila tu informaciju.

– U Euleksu joj je rečeno da oni ne planiraju da vrše pretres Tačijevog kabineta. Vjosa je odmah pozvala svoje najbliže saradnike i rekla im da idu u Tačijevu kancelariju. Tako je i bilo, Vjosini saradnici su u kabinetu zatekli Gašija i još jednog muškarca koji se predstavio kao agent takozvane kosovske službe. Otvorili su sef i iz njega uzeli svu dokumentaciju – kaže izvor.

Odmah potom stigla je i Vjosa Osmani koja je Gašiju zabranila da napusti Tačijev kabinet sve dok ne preda dokumenta koja je uzeo. Nakon žučne rasprave i teških reči, Osmanijeva je zapretila da će pozvati sve bezbednosne službe, te je Gaši pristao da joj preda torbu sa dokumentima.

Tada je klupko počelo da se odmotava i ubrzo je postalo jasno zašto je Tači želeo da sakrije dokumentaciju. Ova vest ubrzo je stigla do svih značajnih aktera iz međunarodne zajednice, a zatim je izdat nalog za hitnu istragu. O ovom događaju bilo je reči i na sednici Odbora za bezbednost takozvane skupštine Kosova kojoj je prisustvovao i Krešnik Gaši, direktor takozvane Kosovske obaveštajne agencije. Više informacija sa ovog sastanka nije poznato jer je Vjosa Osmani naredila da sve ostane u strogoj tajnosti.

Gaši je Tačijev čovek od poverenja

Driton Gaši, sekretar Hašima Tačija, ranije je bio direktor takozvane Kosovske obaveštajne agencije. On je tada, po nalogu Hašima Tačija deportovao turske državljane sa KiM, a tada je saopšteno da su oni povezani sa Fetulahom Gulenom, kojeg zvanična Turska optužuje za organizaciju puča u toj zemlji. Zbog deportacije Turaka tadašnji premijer takozvane države Kosovo smenio je Dritona Gašija sa te funkcije. Ubrzo ga je, kao svog čoveka od poverenja, za svog sekretara imenovao Hašim Tači.

Ubrzo, Avdulah Hoti, premijer takozvane vlade Kosova, smenio je direktora takozvane kosovske službe Krešnika Gašija.

– Tražio sam od njega da oslobodi poziciju direktora i on je smenjen – rekao je Hoti. Smenu Krešnika Gašija potvrdila je i Vjosa Osmani.

Slučaj se još uvek istražuje, a posebno je interesantno šta su Tačijev sekretar i agent takozvane kosovske službe planirali sa dokumentima. Takođe, Vjosa Osmani je odmah smenila Dritona Gašija sa funkcije sekretara predsedništva.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime