Tužilaštvo se protivi puštanju Tačija iz pritvora

0

Tačijevi advokati zatražili su da mu sud ukine pritvor i dozvoli odbranu sa slobode, ili eventualno dozvoli kućni pritvor u nekoj trećij zemnji koja nije tzv.Kosovo.

USTAŠE SU SRBE SLALE U NORVEŠKU KAO ROBOVE: Knut Flovik Toresen, norveški istoričar, pisac i kapetan u rezervi

Specijalizovano tužilaštvo Kosova ponovo se usprotivilo puštanju iz pritvora nekadašnjeg komandanta OVK i kosovskog predsednika, ukazujući na njegov politički uticaj na Kosovu.

I TO SMO DOČEKALI! Frka u studiju, Ameri se pokačili zbog Noleta! (VIDEO)

Tužilaštvo je u dopisu sudu u Hagu tome u prilog navelo slučaj bivšeg šefa KIA Krešnika Gašija koji je pokušao krađu dokumenata u predsedničkom sefu 6. novembra prošle godine, nakon Tačijevog odlaska u Hag.

Tačijevi advokati zatražili su da mu sud ukine pritvor i dozvoli odbranu sa slobode, ili eventualno dozvoli kućni pritvor u nekoj trećij zemnji koja nije tzv.Kosovo.

Tužilaštvo se protivi a odluku će doneti sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

U dopisu se dalje navodi da se pomenuti incident se dogodio dan nakon što je Tači uhapšen i za vreme dok su se u njegovoj rezidenciji odvijale istrage i zaplene.

– To ne samo da ne predstavlja uticaj, već su okolnosti koje su dokaz nezakonitog mešanja pristalica optuženog, štaviše pokazuju dokle su njemu podređeni spremni da idu“, naveo je tužilac Džek Smit u podnesku, preneli su kosovski mediji.

Zbog toga Smit smatra da bi bilo kobno da se Tači brani sa slobode, pod uslovom prebivališta obezbeđenog na Kosovu ili u trećoj zemlji.

U podnesku tužioca navedeno je da je odbrana bivšeg predsednika Kosova podnela zahtev da se njemu omogući boravak u nekoliko zemalja, kao mogućih trećih zemalja, navodeć ih u 16 tačaka.

Takođe se ističe da „treća zemlja“, u kojoj bi eventualno Tači boravio, nema obavezu da se pridržava pravila Specijalizovanih veća Kosova, što bi Tačiju omogućilo da komunicira sa članovima porodice i sa bilo kim drugim.

„Njegovo puštanje u treću zemlju radikalno kompromituje uslove nadgledanja od strane Specijalizovanih veća i Specijalnog tužioca, jer Specijalni sud može da vrši svoju nadležnost samo na Kosovu, kao i policijske snage na osnovu iste nadležnosti, navodi se u Smitovom podnesku.

Tači je u pritvoru od 5. novembra kada je uhapšen na Kosovu i prebačen u Hag, gde čeka početak suđenja.

Drugoj trojici optuženih zajedno sa njim pritvor je produžen prošle sedmice.

(Espreso / Agencije)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime