UDARNO Predsednik Skupštine raspisuje referendum o promeni Ustava Srbije

0
Foto: Printskrin Youtube

Referendum će najverovatnije biti najavljen za 16. januar.

Predsednik Narodne skupštine raspisaće večeras referendum o promeni Ustava Srbije.

Predsednik skupštine će referendum, radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava, raspisati nakon završeta posebne sednice parlamenta, večeras u 18.45, najavljeno je iz Skupštine Srbije.

Kako je ranije najavljivao predsednik Narodne skupštine referendum će najverovatnije biti najavljen za 16. januar.

U Domu Narodne skupštine u toku je objedinjena rasprava o Predlogu Akta o promeni Ustava Srbije, Predlogu Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i o Predlogu odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava, čije usvajanje bi trebalo da omogući promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

Sednici, koja je počela u 13 sati, prisustvuje i ministarka pravde Maja Popović, koja je izrazila očekivanje da će danas parlament usvojiti sve predloge kako bi moglo da dođe do promene Ustava, o čemu će građani konačni sud dati na referendumu.

Narodni poslanici raspravljaju o predlogu za promenu Ustava i raspisivanju referenduma.

Ministarka je rekla da čvrsto veruje da će danas Skupština Srbije 2/3 većinom usvoji Akt o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, što je, kaže, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU, ili neka međunarodna organizacija.
– Očekujem da će EK ceniti napredak Srbije – naglasila je Maja Popović.

Dodala je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napredak Srbije u procesu evrointegracija.

Ministarka Popović je podsetila na razloge za promene Ustava, koje imaju za cilj, između ostalog, povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime