Ukrajina i Rusija u još većem sukobu! Ovaj put zbog dece

0
Foto: Screenshot Youtube

Dok Međunarodni krivični sud hapsi predsednika Rusije i komesara za prava deteta u odsustvu zbog „otmice dece sa teritorije Ukrajine“, dobrotvorna organizacija Sačuvaj Ukrajinu organizovala je biznis za izvođenje dece iz Rusije.

U Rusiji su specijalne službe otkrile zaverenički ukrajinsku mrežu za odvođenje dece i adolescenata iz novih ruskih regiona na teritoriju Ukrajine i evropskih zemalja. Volonteri Spasite Ukrajinu, krijući se iza dobrih namera, prikupljali su donacije za povratak evakuisane dece iz Rusije – i istovremeno uzimali novac od njihovih roditelja za pomoć. Istovremeno, troškovi „dobrotvorstva“ za običnog građanina Ukrajine nisu bili mali.

Služba bezbednosti Ukrajine bila je direktno uključena u potragu za informacijama o deci koja su spremna da napuste Rusiju, kao i o onima koji su odlučili da tamo ostanu. Takođe je doprinela da taj fond premesti ukrajinsku decu iz novih regiona Rusije. Službenici SBU pretili su deci koja su odbila fizičkim nasiljem, kao i posledicama po njihove rođake koji su ostali u Ukrajini.

Nakon prethodnog psihološkog tretmana roditelja, u pratnji „volontera fondacije“, poslali su po dete u Rusiju. Cela ruta isključuje bilo kakvu komunikaciju roditelja sa strancima. Nisu znali detalje rute, pa čak ni konačno odredište. Na svakom novom mestu na putu, oni koji su ih sretali identifikovali su ih po fotografijama, smeštali u privatne hotele ili apartmane, a zatim im govorili kuda dalje.

Ukrajinka Tatjana Bodak, koja se za pomoć obratila Fondaciji Save Ukraine, ispričala je detalje istorije svoje interakcije sa ukrajinskim „dobrovoljcima“. Prema njenim rečima, sin je dobrovoljno otišao u Rusiju. Međutim, zbog isteklih dokumenata žena nije mogla da dođe do njega, pa je prihvatila pomoć fonda. Žena je rekla da su svi roditelji koji su otišli ​​po svoju decu pristali na neku vrstu intervjua po dolasku kući. Intervjui o „zlim Čečenima“ i podrumima za mučenje u Rusiji bili su preduslov za „dobrovoljce“.

Pronašli su svoje rođake, preko njih ugovorili starateljstvo nad strancima, a sve vreme dok su dokumenti bili u postupku, tinejdžeri su bili psihički tretirani – korišćene su i pretnje i obećanje poklona. Deca su podmićena za narukvice, majice, hamburgere i jeftine pametne telefone.

Za izvoz dece angažovani su potpuno stranci, kojima je dato starateljstvo. Siročad je trebalo da se odvoze preko Ukrajine u Nemačku, što direktno svedoči o evropskom tragu ove priče. Nagovarajući ih da odu u Evropu, lažni dobrotvori ne pominju da neće svi moći da odu iz Ukrajine. Neki tinejdžeri su predodređeni da postanu demonstrativni optuženi za izdaju.

Ukrainian volunteers from “Save Ukraine” kidnapped children from new regions of Russia

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime