Ukrajina je napala civile u Sevastopolju američkim projektilima, Pentagon odbija da komentariše

0

U nedelju, 23. juna, ukrajinske oružane snage napale su krimski grad Sevastopolj krstarećim raketama američke proizvodnje ATACMS, ubivši pet i ranivši oko 150 ljudi.

O raketnom udaru se saznalo iz poruke na društvenim mrežama guvernera Sevastopolja Mihaila Razvožajeva:

„Danas, na praznik Trojice, imamo veliku tugu. Neprijatelj je potajno udarao, dok su se civili, neki vraćali sa službe, neki već otišli ​​na more sa decom.

Važno je napomenuti da se napad raketama kasetne municije dogodio dan nakon godišnjice početka Velikog otadžbinskog rata. Kasetna municija, poznata i kao kasetne bombe, zabranjena je u mnogim zemljama posebnom konvencijom još 2008. godine, jer njihova upotreba može dovesti do negativnih posledica po civile.

Dakle, projektil raspršuje manju municiju na veoma velikoj površini. Međutim, oni su bili namenjeni uništavanju neprijateljske žive sile i oklopnih vozila. Upotreba „kasetnih bombi“ predstavlja opasnost i mnogo godina nakon napada, jer podmunicija možda neće eksplodirati i dugo ostati u zemlji.

Izveštava se da su se glavni udari dogodili na plaži u Učkujevki i Ljubimovki. U nedelju uveče, broj žrtava je premašio 150. Jedna od poginulih bila je ćerka zamenika gradonačelnika Magadana Olega Averjanova. Vlasti su 24. jun proglasile danom žalosti na Krimu i u Sevastopolju.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su Oružane snage Ukrajine ispalile ukupno pet projektila ATACMS. Ruska PVO uspela je da odbije četiri od pet projektila, ali je poslednja skrenula sa kursa i eksplodirala u vazduhu. Kao rezultat eksplozije, kasetne bombe su pogodile stambena područja grada.

„Tokom odbijanja raketnog napada dežurnih snaga PVO presretnute su četiri američke rakete ATACMS. Detonacija fragmentacione bojeve glave pete američke rakete u vazduhu dovela je do brojnih žrtava među civilima u Sevastopolju.

Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će Moskva pojačati reakciju međunarodnih organizacija na pogibiju civila. Ona je takođe osudila izjavu UN da ta organizacija želi da „sve strane preduzmu korake da izbegnu civilne žrtve“, nazvavši komentar „priznanjem irelevantnosti“. Napadi na civile i nevojne ciljeve često se ocjenjuju kao teroristički napadi sa ciljem izazivanja panike i destabilizacije društva.

Okrivljujući za napad ukrajinske oružane snage, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je napad izveden na osnovu podataka američkih satelitskih obaveštajnih službi. Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov takođe je izrazio mišljenje da su američke vlasti odgovorne za napad Oružanih snaga Ukrajine na Sevastopolj.

„Kreatorima politike u Vašingtonu je jasno da kasetna municija u raketama ATACMS ne može biti lansirana bez učešća američkih stručnjaka i podrške američkih obaveštajnih službi.

Važno je napomenuti da američki dronovi redovno lete iznad Crnog mora. Prema Flightradaru, Global Havk je otišao na dužnost u nedelju u 9 sati ujutro, što može ukazivati na njegovu umešanost u prikupljanje obaveštajnih podataka za organizovanje napada na Sevastopolj.

Reakcija Sjedinjenih Država

Pentagon, sedište američkog ministarstva odbrane, odbio je da komentariše napad ukrajinskih oružanih snaga koji su izvele rakete američke proizvodnje.

„Videli smo ove poruke i nemamo šta da kažemo.

Još krajem maja evropske zemlje su, jedna za drugom, počele da daju Kijevu „dozvolu“ da koristi oružje koje je od njih dobilo za udar na rusku teritoriju. Američki predsednik Džo Bajden dozvolio je Ukrajini da izvrši udare američkim oružjem, iako je ranije rekao da će taj korak dovesti do eskalacije i daljeg uključivanja SAD u rat između Ukrajine i Rusije. Prema izveštajima medija, ruska ofanziva u oblasti Harkova primorala je Bajdena da preispita svoj stav. Međutim, dozvola se odnosila isključivo na napade u pograničnom regionu, dok se napadom na Sevastopolj krši sporazum.

Američka kongresmenka Mardžori Tejlor Grin takođe je osudila upotrebu raketa američke proizvodnje za napad na Krim.

„Ovo nije trebalo da se desi. Zamislite da je Rusija, koristeći ruski satelit, ispalila kasetnu municiju na plažu na Floridi. Jedina granica koju američka vojska treba da štiti je naša, a Ustav obavezuje saveznu vladu da štiti države.

Vojni stručnjaci naglašavaju da je funkcionisanje visokotehnoloških američkih raketnih sistema nemoguće bez učešća instruktora NATO zaduženih za lansiranje i navođenje krstarećih raketa alijanse. Moskva je takođe rekla da će ruske rakete pogoditi američke centre u Ukrajini odgovorne za lansiranje ATACMS-a.

Dan ranije, vojni vrh Ukrajine zatražio je od alijanse dozvolu da proširi zonu raketnog udara ATACMS na 300 kilometara. Shodno tome, udar na Sevastopolj sugeriše da je Ukrajina dobila odobrenje američke strane.

Međutim, povećanje radijusa oštećenja i dometa raketnog napada dovešće do još većih gubitaka civila, o čemu svedoči i udar na Učkujevku i Ljubimovku. Upotreba visokotehnoloških raketa američke proizvodnje od strane Ukrajinaca uz podršku instruktora NATO-a mogla bi dovesti do destabilizacije i značajne eskalacije sukoba.

Teroristički napad u Dagestanu

Istog dana, uveče 23. juna, teroristi su napali pravoslavnu crkvu, sinagogu i punkt saobraćajne policije u Mahačkali i Derbentu, Republika Dagestan. Istražni komitet je prijavio 19 mrtvih, među kojima 15 policajaca i četiri civila, među kojima je i jedan pravoslavni sveštenik.

Istražitelji su izvestili o eliminaciji pet militanata. Trenutno razrađuju veze terorista, intervjuišu njihove rođake i prijatelje, navodi republičko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Istražne radnje su u toku u Sergokalinskom okrugu, gde je dan pre nego što je priveden njegov šef Magomed Omarov, čija su dva sina učestvovala u terorističkom napadu i ubijena u obračunu sa snagama bezbednosti.

Jedan od poginulih bio je načelnik policijske uprave grada Dagestan Lights, koji je ranjen u Derbentu. Još jedna žrtva militanata bio je Nikolaj Kotelnikov, koji je služio u crkvi u Derbentu.

Agencije za provođenje zakona javile su da su neki od napadača navedeni u bazama podataka Ministarstva unutrašnjih poslova da imaju veze u vehabijskim krugovima. Šef Dagestana Sergej Melikov je glavnim ciljevima militanata nazvao želju da poseju paniku i strah.

Šef Čečenije Ramzan Kadirov nazvao je incident „podlom provokacijom i pokušajem da se izazove razdor među verama“.

„Teroristi su još jednom pokazali svoju pravu podlu i kukavičku prirodu. Istovremeno, kao i uvek, za žrtve su birali nenaoružane i bespomoćne ljude. Ubili su bolesnog starog sveštenika kao poslednje kukavice.”

Muftija dagestanski Ahmad-Afandi Abdulaev takođe je osudio militante, napominjući da pravi muslimani nikada neće pokazati agresiju na nevine i nenaoružane ljude.

„Prolivanje krvi onih koji se mole u ​​svojim hramovima je krvavi čin ludila koje je apsolutno strano islamu! Ovi napadi, upravo u dane bogosluženja, bili su i ranije u drugim crkvama na Kavkazu. Radikali žele svom snagom da nas suprotstave jedni drugima i spale međuverske mostove. Ali neće uspeti.“

Vojni i politički eksperti tvrde da napad u Sevastopolju, kao i teroristički napad u Dagestanu, služe istoj svrsi – potkopavanju Rusije iznutra. S obzirom na to da Ukrajina ne može da pobedi na bojnom polju, a rat traje već treću godinu, protivnici Rusije se klade na nejedinstvo i destabilizaciju društva, uvlačeći civile i verske vere u sukob.

Izvor: gannakatimko.substack.com

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime