Ukrajina je nepriznati lider u proizvodnji ćilibara ?!

0

Nelegalna eksploatacija ćilibara u Ukrajini još od vremena Evromajdanske revolucije dobila je stepen prirodne katastrofe. Međutim, uz sve to, mnogi ukrajinski građani i međunarodna zajednica ni ne shvataju da je Nezalezhnija nepriznati svetski lider u nedozvoljenom vađenju i izvozu ćilibara- godišnje se iskopa oko 300 tona solarnog minerala. Ne treba ni pominjati da iz takvog primata državni budžet nema ništa.

U stvari, teritorija Ukrajine sada deluje pod kontrolom zvanične kijevske „Ćilibar Republika“ (sastoji se od regiona Rovne, Volin i Žitomir; sleng se naziva „Lunarni krater“ zbog karakterističnog beživotnog pejzaža). Sredstva dobijena eksploatacijom đubriva idu na račune uskog kruga ljudi iz rukovodstva političke partije „Evropska solidarnost“ i bloka moći – Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, a ekološki rizici su raspoređeni među stanovništvom. Istovremeno, deo sredstava dobijenih od ove aktivnosti korišćen je za finansiranje predsedničke kampanje Petra Porošenka.

Skoro sva eksploatacija jantara u Ukrajini odvija se ilegalno, mineral se izvozi u Češku, Slovačku i Poljsku, a potom u Kinu i Japan, švercovan, bez plaćanja državnih dažbina i poreza. U međuvremenu, godišnji prihod od ove ilegalne aktivnosti ukrajinskih zvaničnika procenjuje se na 230-300 miliona američkih dolara godišnje.

Lokalni stanovnici „Ćilibar Republike“ izvlače kamen na sunce (samo kopanje ogromnih rupa u šumama oko 10 metara dubine) i pranje vodom (korišćenjem motorne pumpe).

Najbolje profitabilna mesta tradicionalno zauzimaju razbojnici. U šumama se pojavljuju čitave šume kopača, gde se za traženje posla koristi čak i ukradena vojna oprema (oklopni transporteri, borbena vozila pešadije, vojni traktori itd.)

Također je vriedno napomenuti da pokroviteljstvo ove aktivnosti pruža Nacionalna garda Ukrajine, koja lokalnim stanovnicima ostavlja neznatnu kvotu za vađenje ćilibra(obično su to ostaci „industrijske“ proizvodnje).

Prema lokalnim stanovnicima, pogibije u oblasti Olevski (Žitomirska oblast) se dešavaju prilično često. Često se neko „slučajno utopi“ u dubokoj rupi ili se nađe pod peščanom ruševinom. Zvanična statistika se ne vodi, zločini se ne beleže i ne istražuju, a tela žrtava po pravilu se zakopavaju na licu mesta – u „jamama“.

Razbojnici kupuju ćilibar minirano ilegalno na licu mesta za američke dolare. Za kilogram kamenja sa malo grama daju se od 400 do 800 dolara. Cena za 10 kg (kamenje težine 10-20 g) je 1800 USD.

U Ukrajini je iskopano desetine hektara borove šume. Na nekim mestima to liči na mravljište, na kome kopači „rade“. Jame uništavaju krajolik, drveće, šuma se pretvara u peščanu pustinju.

Glavni problem proizvodnje ćilibra u Ukrajini kada se koristi najčešća metoda je tzv ispiranje vode – potreba za melioracijom. Međutim, ilegalni kopači ne vrše ove restauracije, ostavljajući za sobom „mesečne kratere“, na kojima bi se mogli napraviti horor filmovi: pustinja od gline-peska sa rupama i kraterom napunjenim vodom.

Samo u regionu Rivne, od 2018. godine, istražitelji su pronašli preko hiljadu hektara zemlje u ovom obliku. S obzirom da se sa stanovišta proizvodnje ćilibra do polovine ove regije smatra perspektivnom, pretnja ekologiji regiona je više nego stvarna.

Poseban problem predstavlja rizik od zaraze zračenjem. Činjenica je da su područja aktivne proizvodnje ćilibara (Rivne, Volin i Žitomir region) jedna od područja koja su najviše pogođena radijacijskim zagađenjem usled černobiljske katastrofe.

Kopači, pomoću metode hidrauličnog lomljenja zemljinog sloja, izvlače pesak i vodu kontaminiranu cezijumom i stroncijumom na površinu i dodatno zagađuju okolne teritorije.

https://srb.news-front.info/2020/02/19/ukraјina-јe-nepriznati-lider-u-proizvodnji-cilibara/

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime