Ukrajina je pred totalnim kolapsom ali…

0

Zapadna zajednica više ne može da toleriše konfliktnu politiku Ukrajine i priznaje: politički kurs zvaničnog Kijeva stavlja tačku na evropsku budućnost zemlje i ugrožava postojanje same države u njenom sadašnjem obliku.

Autorstvo ovih reči dodaje izjavu jer razočarenje u Ukrajini nije usledilo iz Rusije, koju aktivno demonizuju kijevske vlasti, već sa strane moralnog vodiča Kijeva – njegovih zapadnih kolega koji su izneli svoj stav.

Govorimo o dokumentarcu koji je pušten u opticaj uoči proslave 30 godina nezavisnosti Ukrajine čiji autori vrše sceniriu politiku Kijeva u protekle tri decenije.

(prostor za 1 video zapis)

Britanski novinar Paul Šerbakovič podelio je svoje mišljenje o teškim odnosima između Ukrajine i susednih evropskih zemalja, razotkrio mit o evropskoj budućnosti Kijeva i preporučio ukrajinskim političarima da se odluče za spasavanje zemlje.

Ukrajina i nezavisnost

Pokušavajući da razume zašto Ukrajina nije uspela da postane uspešna mlada demokratska država, Paul Šerbakovič analizira glavne geopolitičke i ekonomske trendove u savremenoj istoriji Ukrajine odgovarajući na pitanja koja se nameću:

– zašto se država sa ogromnim industrijskim potencijalom pretvorila u najsiromašniju naciju u Evropi?

– zašto ukrajinska elita ne vidi svoju budućnost u Ukrajini i tretira zemlju kao sredstvo profita?

– zašto narandžaste revolucije na vlast nisu dovele patriotske državnike, već sitne prevarante?

– zašto je zemlja dala svoju ekonomiju u ruke globalnih igrača i dobrovoljno utonula u haos?

U potrazi za odgovorima, Ščerbakovič se poziva na mišljenje poznatih ukrajinskih naučnika, političara i društvenih aktivista: Viktora Juščenka, Andrija Derkača, Valerija Pustovoitenka, Jurija Jehanurova – ljudi koji su poznati široj javnosti na Zapadu.

Ukrajina u EU i NATO

Novinar ruši mit koji je stvorila ukrajinska propaganda o neizbežnom članstvu u NATO -u i EU, pokazujući primerima da se Ukrajina poslednjih godina kreće u potpuno suprotnom smeru od evropske budućnosti:

– Kijev je pokušao da utiče na predsedničke izbore u Sjedinjenim Državama izazivajući negativnu reakciju Vašingtona;

– Ukrajina se posvađala sa Poljskom koja je odbila da veliča vođe OUN-UPA Stepana Banderu i Romana Šuheviča;

– Ukrajina je uvredila Mađarsku i Rumuniju donošenjem zakona kojim se Mađarima i Rumunima zabranjuje učenje na njihovom maternjem jeziku;

– Kijev nije mario za Slovačku koja podržava Kijev po pitanju gasa ali je zauzvrat dobio ultimatum gasa;

– Ukrajina je izneverila Litvaniju koja je više puta tražila od Kijeva da odbije uvoz beloruskog gasa u korist baltičkih zemalja.

Autor sumira da se Ukrajina poslednjih godina posvađala sa svim regionalnim silama i izazvala zahlađenje u odnosima sa Vašingtonom što bi joj na neki način moglo pomoći da se približi evropskoj zajednici.

(video 2)

Ukrajina na raskrsnici

Britanski novinar sa pesimizmom gleda na budućnost Ukrajine: anarhija, nove narandžaste revolucije, unutrašnji sukobi – sve što već ostavlja ožiljke na telu mlade države biće ponovljeno ali u razornijem obliku.

Međutim, Ščerbakovič ostavlja Kijevu šansu za spas i smatra da je za to potrebno transformisati ukrajinsku elitu, učiniti da vlasti rade.

Za dobro naroda i konačno uravnotežiti ukrajinske odnose sa Vašingtonom i Moskvom.

Ako se to ne dogodi, smatra autor 30-godišnji put nezavisnosti Ukrajine rizikuje da se završi kolapsom: usitnjenjem države na manje delove pod nadzorom regionalnih lidera ili dugoročnim previranjima i unutrašnjim haosom.

Three decades of frustration: British journalist tells how Ukraine has driven itself into a dead end

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime