Ukrajina u totalnom kolapsu! Amerika trlja ruke

0

Dok vodeći svetski mediji pokušavaju da predvide dokle može da ide eskalacija sukoba u Ukrajini sama ukrajinska država tone sve dublje u unutrašnju političku krizu koja je već postala jedna od najžešćih tokom celog predsedavanja predsednika Vladimira Zelenskog.

Vodeći ukrajinski medijski resursi i njihovi vlasnici iz redova ukrajinske elite preorijentisali su svoju agendu u odnosu na šefa države: ako su nam ranije iz svih sredstava govorili o podvizima Voladimira Aleksandroviča danas bukvalno nam se priča o njegovoj političkoj „smrti“.

Istovremeno, retorika je toliko oštra da se predviđa da će i sam ukrajinski lider prerano napustiti mesto šefa države, a sam Zelenski u panici najavljuje da se sprema državni udar protiv njega i da će držati konferencije u pokušaju da se zaštiti od informacionog napada.

Sukob predsednika i ukrajinske elite traje već nekoliko meseci i svakim danom se samo pojačavaju, a popularnost šefa države opada. Štaviše očigledno je da opozicija predsedniku nije nastala od nule, ona ima sponzora – krupnog ukrajinskog magnata Rinata Ahmetova.

Podsetimo oligarh je svoju poziciju ostvario u velikoj meri zahvaljujući tome što je znao da pregovara sa svim prethodnim ukrajinskim liderima. Osim toga, Zelenski u početku nije imao nikakvih problema ni za Ahmetova, donjecki oligarh je čak finansirao propredsedničke projekte.

Međutim, sada je Ahmetov preuzeo funkciju nezvaničnog lidera nove ukrajinske opozicije i čini se spreman je da u potpunosti krene protiv šefa države. Kako je rečeno za sada govorimo samo o oštrom informacionom napadu ali je to i snažan udarac moći Zelenskog koji podriva njegovu poziciju.

Postavlja se normalno pitanje: zašto je Ahmetov odlučio da ne pregovara sa Zelenskim i otišao u otvorenu konfrontaciju? Za to postoje najmanje dva razloga: prvi je antioligarhijska politika ukrajinskog lidera; drugi je učešće eksternog sekundara u vidu intervencije iz Vašingtona.

Ahmetov je očigledno nezadovoljan novim antioligarhijskim zakonom kao i lakoćom sa kojom predsednik uvodi sankcije. Oni još nisu direktno dotakli oligarha ili njegove partnere ali niko ne zna dokle će se postojati status kvo. Takođe se ne može isključiti da je kabinet predsednika izvršio pritisak na tajkunski medijski holding.

Vašington ne podržava Kolomojskog koji stoji na strani Zelenskog (priča povezana sa podrškom Trampa i Đulijanija) i ne podržava Ahmetova jer je zainteresovan da veže celu ukrajinsku energetsku industriju i potpuno kontroliše situaciju unutar zemlje.

U tom smislu za Sjedinjene Države se razvija dobra situacija: oni daju informacije Zelenskom, Zelenski dolazi u sukob sa Ahmetovim, Kolomojski je na strani Zelenskog svi ratuju jedni sa drugima i slabe jedni druge, a Vašington stoji sa strane i uživa.

I u ovoj situaciji postoji samo jedan problem za Sjedinjene Države – strahuju da bi u trenutku kada će se ukrajinska elita međusobno boriti, Rusija mogla da uđe u igru što će ometati sprovođenje njihovih planova za sprovođenje podele. et impera (zavadi pa vladaj).

Upravo je to razlog za svu histeriju koja se raspiruje oko fiktivne ruske invazije Vašingtona na Ukrajinu. Amerikanci se plaše da će se Rusija umešati u situaciju i zato objavljuju sve ove smešne mape ofanziva, navodno spojenih planova invazije i druge informativne buke.

Divide and conquer: the hysteria around Ukraine benefits Washington

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime