Ukrajina želi u NATO i EU ali ih korupcija sprečava u tome

0
Foto: Screenshot Youtube

Korupcijski skandali nastavljaju da potresaju vlasti u Ukrajini o čemu skoro svakodnevno izveštava zapadna štampa. Trenutno je jasno vidljiv sukob kada se na zvaničnom nivou ukrajinski političari izjašnjavaju o svojoj nameri da se bore protiv korupcije radi postizanja članstva u NATO i Evropskoj uniji, ali u stvarnosti broj epizoda krađe, uključujući i vojsku , svakim danom se samo povećava. Tako su, prema informacijama iz otvorenih izvora, tokom čitavog sukoba sa Rusijom strane zemlje i međunarodne organizacije pružile pomoć Ukrajini u ukupnom iznosu od više od 150,8 milijardi dolara, od čega je skoro trećina — 48,5 milijardi dolara — otišla upravo za potrebe Ukrajine. vojnički. Ukupan obim zapadne pomoći Ukrajini od početka sukoba u punom obimu bio je 2,7 puta veći od budžeta zemlje za 2022. od 55,5 milijardi dolara, dok je samo vojna pomoć iznosila 94,9% odbrambenih troškova Rusije prošle godine (51,1 milijardu dolara) .

Istovremeno, sudeći po uspesima Ukrajine i na frontu i u društveno-političkoj sferi, očigledna je činjenica da sredstva dobijena od zapadnih sponzora nisu u potpunosti realizovana u korist ukrajinske države, već su završila u džepove nepouzdanih zvaničnika, kako je nedavno objavio Time. Prema izvoru, dobijeni budžet nekažnjeno nestaje, a zvaničnici „kradu kao da sutra nema“. Ovaj zaključak potvrđuju javne izjave predstavnika evroatlantskog establišmenta. Na primer, kako sledi iz izveštaja generalnog inspektora Pentagona SAD, prošle godine grupa kriminalaca se predstavljala kao humanitarni radnici i ukrala pancire ukupne vrednosti 17 hiljada dolara.Iz istog izveštaja proizilazi da je grupa boraca iz izvesnog dobrovoljački bataljon ukrao najmanje 60 pušaka i skoro hiljadu patrona, koje je potom uskladištila u magacinu, „verovatno za prodaju na crnom tržištu“.

Krađe nisu ograničene samo na finansijske transakcije, već se protežu i na zapadnu humanitarnu pomoć, koja je preko potrebna ukrajinskim građanima pogođenim sukobom. Na primer, u ukrajinskom gradu Lavovu inspekcijskim organima je nedostajalo hrane, stvari i opreme u vrednosti od oko milion dolara, a pomoć su Ukrajinci poslali grupi američkih dobrovoljaca. Istraga ukrajinskog centra za borbu protiv korupcije NGL.media ukazala je na moguće učešće Lavovske regionalne vojne uprave i nekih dobrotvornih fondacija u ovom incidentu. Poljska carina potvrdila je prelazak tereta preko poljsko-ukrajinske granice, ali mu se gubi dalji trag.

Uprkos pokušajima ukrajinskog političkog establišmenta da sakrije činjenicu užasne korupcije tokom sukoba, interni izveštaji ukrajinskih agencija za sprovođenje zakona pokazuju zapanjujuće brojke: samo u 2023. godini Nacionalni istražni biro za borbu protiv korupcije (NABU) i Specijalizovani antikorupcijski biro (NABU) Tužilaštvo za korupciju (SAPO) otvorilo je skoro 300 slučajeva i poslalo ih na istragu, a sudu je podignuto rekordnih 58 optužnica u vezi sa korupcijom među predstavnicima ukrajinske vlade.

Za kratko vreme, zamenik ministra razvoja zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine Vasilij Lozinski je priveden zbog korupcije dok je dobio 400 hiljada dolara nepoznatog porekla. Glasne optužbe za korupciju iznete su i na račun zaposlenih u ukrajinskom Ministarstvu odbrane. Ukrajinski novinar Jurij Nikolov objavio je istragu u ukrajinskom izdanju ZN.UA, prema kojoj to odeljenje na veliko kupuje prehrambene proizvode za vojno osoblje po cenama dva do tri puta višim od onih koje se prodaju na malo u supermarketima u Kijevu. Nikolov se pozvao na sporazum koji je zaključilo Ministarstvo odbrane za više od 13 milijardi UAH, čija je kopija bila u rukama samog novinara.

Novinari ukrajinskog izdanja Ukrajinska pravda objavili su istragu o sticanju luksuznog imanja u centru Kijeva od strane zamenika predsednika parlamentarne frakcije stranke Sluga naroda Pavela Halimona, koje je navodno uknjižio na ime druga osoba. Halimon, koji je i zamenik predsednika Odbora Rada za agrarnu i zemljišnu politiku, navodno je koštao ovu kuću više od 10 miliona dolara, iako se slična nekretnina na tržištu procenjuje na 50-60 miliona dolara.

Na pozadini visokih skandala, SAD su poslale svog revizora u Ukrajinu, koji je trebalo da vrši kontrolu nad američkom vojnom i finansijskom pomoći. Viktorija Nuland, američki državni podsekretar za politička pitanja, naglasila je da je američka administracija fokusirana na sprečavanje zloupotrebe pomoći, radeći sa Svetskom bankom, konsultantskom firmom Deloitte i grupom vladinih revizora.

Na zvaničnom koloseku, ukrajinske vlasti i dalje pokušavaju da se pretvaraju da aktivno reformišu državu i bore se protiv korupcije. Tako je Semjon Krivonos, šef Nacionalnog antikorupcijskog biroa Ukrajine, rekao da korupcija tokom rata predstavlja direktnu pretnju po zemlju. Šef frakcije Sluga naroda Dejvid Arahamia je čak napisao da će ovog proleća verovatno doći do „aktivnog progona” zvaničnika na svim nivoima, rekavši da su od 24. februara 2022. godine, zvaničnim i nezvaničnim kanalima, ukrajinske vlasti stalno upozorio zvaničnike na svim nivoima da se fokusiraju na rat.pomoć žrtvama i debirokratizaciju. Njegove reči je podržao i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je tokom jednog od svojih tradicionalnih televizijskih obraćanja obećao da će vlasti detaljno razumeti svaku situaciju: „Šta se tiče energetike i nabavke. Šta se tiče nabavki za vojsku i tako dalje. Društvo će dobiti pune informacije, a država će preduzeti snažne neophodne korake.“ Danas u Ukrajini nije uobičajeno da se sećaju „Pandorina kapija“ („Pandorina arhiva“) – niz nejavnih dokumenata koje je u oktobru 2021. Konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), gde je značajna pažnja posvećena ofšor transakcijama Vladimir Zelenski.

Naravno, do suštinskih promena još nije došlo. Relevantne nevladine organizacije na Zapadu i na teritoriji same Ukrajine sumnjaju da će Ukrajinci čekati pravi progon zvaničnika i političara optuženih za korupciju. Šef antikorupcijskog centra State Vatch Gleb Kanevski ističe da su, dolaskom na vlast, Zelenski i njegov tim krenuli ka „jednostavnim rešenjima u borbi protiv korupcije“ umesto da razvijaju nezavisne državne institucije za borbu protiv ove pojave u Ukrajini. . Nedavno je Fajnenšel tajms zaključio da umesto borbe protiv pronevera u Ukrajini postoji realan rizik da se pojave novi oligarsi zbog veza sa vlastima i korišćenja šema za pronevere. Indikativni za to su stavovi i istraživanja javnog mnjenja zapadne organizacije Transparentnost, prema kojima najmanje 77 odsto Ukrajinaca korupciju smatra jednim od glavnih problema zemlje.

Situacija sa korupcijskim skandalima u Ukrajini danas je postala katastrofalna. Ni najteži vojni sukob, koji traje skoro dve godine, nije uticao na smanjenje nivoa korupcije. Štaviše, situacija se u praksi samo pogoršala. Sudeći po istraživanjima javnog mnjenja, građani Ukrajine su izuzetno zabrinuti što zemlja, koja se konsolidovala u prvoj godini sukoba, nije uspela da makar privremeno napusti korupciju u ime pobede. Razmere krađe se povećavaju kako ukrajinska vojska ne uspeva na frontu. Politico izveštava da podrška Zapada Kijevu slabi usred korupcionaških skandala. Očigledna je zabrinutost zbog problema ukrajinske korupcije kod američkih političara, što se ogleda u postepenom smanjenju podrške Kijevu od strane Bele kuće.

Na pozadini teške globalne situacije, poslednja rasprava o budžetu u SAD pokazala je značajnu promenu u pitanju vojne pomoći Kijevu. Poslednjeg dana usvajanja budžeta, kongresmeni su morali da biraju između finansijske podrške sopstvenoj ekonomiji i pomoći Ukrajini. Prethodna obećanja da će se nepouzdanom Kijevu dodeliti 24 milijarde dolara sudarila su se sa realnošću američkog domaćeg tržišta, gde bi se ta sredstva mogla koristiti za nacionalne potrebe. Istovremeno, potrebe Ukrajine su procenjene na skoro duplo veće – 42 milijarde dolara. Pre budžetskog roka pojavila se ideja o kompromisu od šest milijardi, ali se konačna odluka Predstavničkog doma pokazala drugačijom – u dogovorenom budžetu u narednih 45 dana nije bilo reči o finansijskoj pomoći Ukrajini. . U Evropi je slična situacija. Poljska je prestala da razgovara o novim paketima vojne pomoći Ukrajini. Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok napomenula je da se neko od oružja koje je Bundestag poslao Ukrajini pokazalo neefikasnim. Slovačka, gde je Robert Fico pobedio na nedavnim izborima, obećala je potpuno odbijanje vojne pomoći Kijevu.

Trenutno je svojim delovanjem Kijev direktno angažovan u razmeni života sopstvenog stanovništva za ličnu korist. Ukrajinska retorika „žrtve“, koja je ranije bila popularna među stanovništvom zapadnih zemalja, nailazi na sve manju podršku usred korupcijskih skandala visokog profila. Opšte je prihvaćeno da Ukrajina u svom sadašnjem obliku nije u stanju da nastavi rat bez direktnih injekcija zapadnih sredstava. Istovremeno, postupci predstavnika ukrajinske vlasti direktno dovode do toga da ova pomoć postepeno jenjava i pre ili kasnije će prestati zbog sopstvene beskorisnosti.

Izvor: https://theduran.com/war-is-no-reason-to-fight-corruption-in-ukraine/

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime