Ukrajinci u Tuzli opljačkali rusku banku!

0

Kantonalni sud u Tuzli izrekao je osuđujuće presude za dvojicu ukrajinskih državljana zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom računalna prevara. Shodno tome, 40-godišnji Dmytro Boiko i 59-godišnji Oleksandr Zaitsev osuđeni su na ukupno devet godina zatvora.

Kako su naveli iz Tužilaštva TK, sud je Boiku izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a za Zaitseva u trajanju od četiri godine.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli su istakli da su se Boiko i Zaitsev po optužnici teretili da su krajem januara i početkom februara 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizirani kriminal, u više kantona i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM.

„Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja krivičnog djela lišeni slobode u Bihaću, kada su sa bankomata spomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima“, naveli su iz Tužilaštva TK.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli u saradnji s Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo je istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca.

„Međutim, s obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama“, naveli su iz tužilaštva TK.

Kantonalni sud u Tuzli je, nakon izricanja prvostepene presude, na prijedlog tužilaštva produžio optuženima mjeru pritvora za još devet mjeseci. Nakon prijema pismenog otpravka presude Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona će najvjerovatnije izjaviti žalbu na ovu presudu.

Klix

https://prst.rs/ukrajinci-u-tuzli-opljackali-rusku-banku/

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime