“UPOZORAVALI SMO NA SRBE, TO SU TREĆE ZEMLJE” Hrvatska optužila Srbiju za propast svoje turističke sezone!

0

“Treba raditi na širenju informacija da epidemiološka situacija u celoj Hrvatskoj nije jednaka”, pišu hrvatski mediji.

Uoči sutrašnjeg stupanja na snagu austrijskih mera naglašene kontrole svojih građana koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj, među hrvatskim turističkim radnicima i stručnjacima ne popušta optimizam u pogledu kakvog-takvog uspeha ovogodišnje turističke sezone, iako svi priznaju da je spomenuta odluka Austrije snažan udarac turizmu.

– Odluka austrijskih vlasti očekivana je kada je sagledamo na temelju naših najnovijih pokazatelja o epidemiološkoj situaciji, ali i na osnovu onoga na šta je Hrvatska udruga turizma upozoravala kad smo imali povoljnu epidemiološku situaciju – ocenjuje direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

On podseća da je HUT ukazivao na to da povoljni epidemiološki pokazatelji u julu ne smeju uspavati odgovorne i da se moraju preduzeti odgovarajući koraci u interesu povoljne turističke sezone, na čiji značaj, ističe, ne treba i ovom prilikom upozoravati.

Treće zemlje

– Među ostalim, upozoravali smo da treba obratiti pojačanu pažnju prema dolascima i odlascima u Hrvatsku iz tzv. trećih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Upozoravali smo i na potrebu pojačanog nadzora okupljanja kao što su svadbe i proslave, i na rad noćnih klubova.

Nažalost, svedoci smo da su tu napravljeni propusti Nacionalnog stožera civilne zaštite s posledicama, kad govorimo u turističkoj sezoni, u vidu ranijih odluka Holandije, a sada i Italije i Austrije – rekao je.

S druge strane, Ostojić ne misli da je bitka za ovogodišnju turističku sezonu završena ili izgubljena. Imaju, napominje, vrlo dobre epidemiološke pokazatelje iz Istre i Kvarnera, kao i iz Zadarske županije i Dubrovnika, i sada treba raditi na širenju informacije da nije u celoj Hrvatskoj ista epidemiološka situacija.

– I dalje treba raditi na poboljšanju epidemiološke situacije na nivou cele države s ciljem koji je Nacionalni stožer već zadao, a to je spuštanje broja novoobolelih na pedeset dnevno.

– Austrijskim i turistima iz drugih zemalja čije su vlasti već donele restriktivne odluke za Hrvatsku, ili će to učiniti, treba pružiti svaku pomoć kako bi ustrajali na dolasku u Hrvatsku. U HUT-u smo zaprimili velik broj pitanja baš gostiju iz Austrije može li im se pomoći oko testiranja 72 sata pre povratka kući. Iz toga se vidi da naši gosti ne odustaju tako lako od odmora koji tradicionalno provode ovde i zadovoljni su uslugom i tretmanom – komentariše Ostojić.

– Sve to je zalog da sada ne odustanemo od ovogodišnje sezone, imamo još vremena do kraja kolovoza i u rujnu možemo sve popraviti i dovesti na željenu razinu – zaključuje direktor HUT-a Veljko Ostojić.

– Od kada smo dobili vesti iz Austrije, imali smo devet otkaza rezervacija, što je za nas puno jer smo ipak mi mali porodični kamp. Neki su Austrijanci i prevremeno otišli kućama. Što će biti dalje, videćemo narednih dana – kaže vlasnik malog obiteljskog kampa Polidor u Funtani kraj Poreča Adriano Ukušić.

Kraj sezone mogao bi, ocenjuje Ukušić, uslediti ako ih nakon Austrije i Italije, “stopira” i Slovenija.

– Nažalost, bojimo se da bi Slovenija mogla postupiti kao Austrija. Sad su počeli pristizati Bavarci, ali je pitanje kako će se oni “ponašati” s obzirom na svoje susede – komentira Ukušić.

Jutarnji List, ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime