UŽASNA PROVOKACIJA ALBANACA: Nastavljeno SKRNAVLJENJE velike srpske svetinje!

0

Ukazuje se da ovo nije jedini slučaj kršenja zakona i sudskih odluka na Kosovu na štetu manastira Dečani, jer opštinske vlasti već više od četiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom se garantuju imovinska prava manastira.

Lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone manastira Visoki Dečani, uprkos vrlo eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, saopštila je večeras Eparhija raško-prizrenska.

U saopštenju eparhije se navodi da unutar zaštićene zone trenutno aktivno rade teške mašine (bageri, rovokopači, valjak), da se postojeća podzida uklanja i gradi nova, a put znatno proširuje. Teretni kamioni građevinske firme “Šika” aktivno dovoze krupni šljunak, koji bageri rasporeduju po putu, a valjak poravnava. Put se proširuje za još par metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije.

Kako se navodi u saopštenju, nedvosmislen stav Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu je da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt.

Eparhija navodi i da se postavljaju široke cevi za drenažu na nekoliko mesta, a zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

Eparhija navodi da o ovim radovima nije obaveštena ni Komisija za zašticene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni manastir Visoki Dečani.

“Ovakvo ponašanje kosovskih institucija jasno pokazuje ne samo nespremnost institucija u Prištini da zaštite ovaj značajni manastir i spomenik svetske kulturne baštine, već otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko manastira, što će imati nesagledive posledice”, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da ovo nije jedini slučaj kršenja zakona i sudskih odluka na Kosovu na štetu manastira Dečani, jer opštinske vlasti već više od četiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom se garantuju imovinska prava manastira.

“Ovakvo otvoreno neprijateljsko ponašanje i uništavanje prirodne okoline oko manastira od strane kosovskih institucija predstavlja nesumnjiv pokazatelj krajnje ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na ovom prostoru”, navode Eparhija i manastir.

Podsećaju da je stav međunarodnih institucija i Saveta za implementaciju zona da se završi ranije započeta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbegne šteta koja se trenutno pravi.

Eparhija Raško-prizrenska najavljuje da će o svemu još jednom obavestiti sve međunarodne predstavnike u Prištini i inostranstvu i apeluje da se sa radovima hitno prestane.

Espreso, Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime