VANREDNA SEDNICA U BANJALUCI! SAD ponudile sporazum Republici Srpskoj

0

Republika Srpska (RS) ne može prihvatiti sporazum sa Sjedinjenim Državama jer u njega nije uključena Policija RS ni druge policijske agencije u Srpskoj, izjavio je srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.

Dodik je istakao da se RS ne suprotstavlja SAD, ali da sve što je mimo Ustava i interesa RS i nadležnosti njenih institucija ne može da bude prihvaćeno, prenose Nezavisne.

On je ukazao da je u sve tri tačke o kojima Skupština treba da raspravlja ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske i da je u svim tim slučajevima reč o pokušajima skrnavljenja prava RS i njenih institucija.

On je objasnio da je obrazovanje isključiva nadležnost entiteta, ali da se sad pokušava da se sve što je vezano za obrazovanje prenese na nivo BiH.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, je rekao da nije bilo prihvaćeno ono što su predložili u RS da bi se memorandum sprovodio putem nadležnih policijskih tela.

Naglasio je da bi Skupština trebalo da podrži dokument koji je u skladu s poštovanjem ljudskih prava i da je RS u tom smislu spremna na kompromis.

U Banjaluci je u toku posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici razmotriti i izjasniti se o izjavama Dodika o proglašenju odluka Predsedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na sednici 22. jula, veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

Reč je o tri odluke Predsedništva BiH, koje su donete preglasavanjem srpskog člana Predsedništva – Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) 2021.

Sednica je zakazana po Dodikovom zahtevu, koji je ove tri odluke proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske, a na osnovu pojedinih odredaba Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsedništva BiH.

Prema Ustavu, ako Dodikov proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u parlamentu Srpske, osporavane odluke Predsedništva neće imati učinka.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime