Vaselji neće biti pušten, sudija smatra da bi lider OVK mogao da pobegne ili zastraši svedoke

0
Tači i Veserlji, Foto: AP

Sudija Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane nekadašnjeg lidera terorističke OVK Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

Istovremeno je odbijen i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o pomenutom zahtevu.

Bez obzira na to što je sudija uvažio argumente odbrane da Veselji neće pokušati da izbegne pravdu ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, obrazložio je da pomenuti argumenti ne uklanjaju u potpunosti opasnost od bekstva.

Sudija Giju je istakao da smatra da postoji rizik od toga da bi ukoliko bude pušten Veselji mogao da pokuša da opstruiše pravdu i zastraši svedoke.

Glavni tužilac Džek Smit je ranije naveo zašto treba odbiti zahtev Veseljijevog advokata Bena Emersona uz konstataciju da mu za počinjena dela preti kazna doživotnog zatvora.

Tužilaštvo je objasnilo zašto smatra da Veselji treba da ostane u pritvoru.

– Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti uključujući ubistva i mučenje. Za zločine iz optužnice postoji mogućnost izricanja doživotnog zatvora. Postoji stalni rizik od njegovog bekstva koji će se i povećati kad Veselji i njegovi zastupnici saznaju sve dokaze koje imamo protiv njega – stoji u saopštenju tužilaštva.

Privremeno oslobađanje Kadrija Veseljija zatražio je njegov advokat Ben Emerson.

ALO, RTS

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime