Vašingon ponižava London

0

Velika Britanija je među prvim državama koje DŽo Bajden namerava da poseti kao predsednik Sjedinjenih Država. U tome se mogu videti pozitivni signali za dalju saradnju dve zemlje. Ali kakva će biti ta saradnja u trenutnoj situaciji?

Treba shvatiti da američke demokrate i posebno DŽo Bajden nisu toliko radikalni kao Donald Tramp i njegov tim. To znači da vlada Borisa DŽonsona ne bi trebalo da čeka osvetu za svoje prijateljstvo sa republikancem čija se vladavina u Sjedinjenim Državama završila očajničkim pokušajem puča. S druge strane, to ne znači da će se odnosi između Britanije i Sjedinjenih Država odvijati u pozitivnom smeru.

Ujedinjeno Kraljevstvo je sada oslabljeno pandemijom koronavirusa i posledicama Brekzita. Suprotno ambicioznim planovima konzervativaca, život van Evropske unije liči sve više na borbu. Moguće je da će sve ovo ojačati Britaniju u budućnosti, ali zasad jedva da liči na moćno carstvo. Troškovi napuštanja zone udobnosti su previsoki. Iz ovoga sledi niz negativnih faktora.

Pre je London bio svojevrsni ponavljač stava Vašingtona u Briselu, pričemu veoma uticajan. Iz očiglednih razloga, ova klauzula se sada ukida kada američka demokratska administracija želi da normalizuje odnose sa Evropskom unijom.

„Danas doživljavamo takozvanu postameričku eru, predstoje nove runde sukoba. Vidimo aktivnosti igrača srednje kategorije kao što su Saudijska Arabija, Turska, Rusija“, kaže Najdžel Boulz sa Univerziteta Oksford.

„Kina stvara ozbiljne i duboke probleme novom timu Bele kuće. Iako je rizik od rata prilično nizak, ovo pitanje se ne može potpuno zanemariti“.

Na osnovu ovoga može se pretpostaviti da bi Britanija mogla postati saveznik SAD-a u vojnom pravcu. Istina, ovde takođe postoji problem: britanska vojska je u ozbiljnoj krizi.

Prema britanskoj Državnoj revizorskoj kancelariji, 251 milijarda dolara opredeljenih za opremanje vojske od 2019. do 2029. godine jednostavno nije dovoljno da se ispune svi vojni zahtevi. Kao rezultat, do 2030. godine Kraljevska mornarica može izgubiti sposobnost detekcije i likvidacije mina, jer budžet ne uključuje sredstva za nadogradnju odgovarajuće opreme. Vazduhoplovstvo može ostati bez izviđačkih letelica, pošto će avion E-3 Sentri biti ukinuti do kraja sledeće godine, 9 meseci pre isporuke zamene. Situacija je toliko kritična da
vojska nema ni sredstava za odlaganje nuklearnih reaktora sa 20 već puštenih podmornica.

Prirodno, ekonomska kriza i pad vrednosti nacionalne valute ne doprinose brzom rešenju odbrambenih problema. Kao posledica toga, vrednost Britanije kao partnera opada.

Istovremeno, za Britaniju – posebno za Borisa DŽonsona – saradnja sa Sjedinjenim Državama je izuzetno važna. Naravno, pre svega, govorimo o ekonomskoj saradnji. I ovde se ne može ne spomenuti krajnje sumnjiv trgovinski sporazum koji bi države mogle potpisati u doglednoj budućnosti. Naravno, Dauning strit smatra ovaj dogovor uspehom, ali kritike svakako izazivaju sumnju.

Zabrinutost izaziva činjenica da će britansko tržište biti preplavljeno nekvalitetnim američkim proizvodima. Na primer, šunka i slanina u Sjedinjenim Državama obrađuju se nitritom ekstrahovanim iz povrća, što je zabranjeno u Evropi zbog povećanog rizika od raka creva.

„Američka industrija prerade mesa ponaša se poput velikih duvanskih kompanija“, kaže Gijom Kudre, autor knjige Ko vam je otrovao sendvič sa slaninom? „Zamagljuje istinu o nitromasi i prikriva činjenice radi sopstvene komercijalne koristi. To rade decenijama. Učinili su to uprkos jasnim i nepobitnim dokazima da azotno meso uzrokuje rak creva“.

Naravno, London bi mogao ograničiti uvoz takvih proizvoda, zadržavajući iste visoke standarde, ali to neće učiniti. Britanija nije bila u poziciji da se cenka sa prvom svetskom ekonomijom. Ko sedi u Beloj kući, ne igra veliku ulogu u tome. SAD će eksploatisati Britaniju jer mogu. Britanija se nema čemu usprotiviti, i zato će lideri ove zemlje sčiniti ustupke. Nažalost, trgovinski sporazum mogao bi da postane simbol američko-britanske saradnje na duže vreme. Bar dok Ujedinjeno Kraljevstvo ne podigne opet bradu.

Извор:https://theduran.com/biden-is-not-far-behind-trump-when-it-comes-to-britain/

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime