VAŽNA ODLUKA PRED SRBIJOM Vučić: Biće teško, pregovaramo sa najmoćnijim ljudima sveta

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima Srbije iz Brisela nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima EU.

Predsednik je otkrio detalje sa sastanka.

– Biće teško, jer mi ne pregovaramo sa samo Albancima, već i sa EU i najmoćnijim evropskim zemljama. Albanci su temu ekonomije shvatili kao pitanje ratne odštete, što smo mi odbili da razgovaramo, a interes nam je da napravimo što više sporazuma o saradnji u ekonomiji – rekao je Vučić.

On je otkrio i šta su Albanci zahtevali od Beograda.

– Albanci su tražili da otvorimo policijske arhive, a mi smo zauzvrat tražili da onda oni otvore arhive OVK. Razgovori o nestalima i raseljenima nastavljaju se sledeće srede na tehničkom niovu – naveo je predsednik Srbije u svom prvom obraćanju iz Brisela.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa šefom diplomatije EU Žosepom Borelom.

Bilateralnom sastanku Vučića i glavnog EU pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine Borela prisustvovao je i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Predstavnici EU prethodno su se bilateralno sastali sa delegacijom Prištine koju predvodi premijer Avdulah Hoti.

Nakon bilateralnih sastanaka sa EU pregovaračima održani su trilateralni razgovori predsednika Srbije Aleksandara Vučića, premijera tzv. Kosova Avdulaha Hotija i EU posrednika u dijalogu o normalizaciji odnosa.

U Briselu su pred ovaj sastanak poručivali da će se na stolu naći „sva otvorena pitanja“ u odnosima dve strane i da su ona prethodno dogovorena na video konfrenciji 12. jula.

U pitanju je prvi fizički sastanak u nastavku dijaloga Beograda i Prištine nakon 20 meseci pauze, ali i prvi sastanak predsednika Vučića sa Avdulahom Hotijem na čelu kososvke delegacije.

Razgovori Beogrda i Prištine u okviru Briselskog dijaloga vode se kao i do sada u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, a predstavnicima medija je zbog mera zaštita od COVID19 zabranjen pristup mestu održavanja razgovora.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime