VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA MUSLIMANE: Kurban-bajram zbog pandemije bez okupljanja u džamijama

0

Dr Rešad Plojović iz Prosvetno-verskog saveta Mešihata Islamske zajednice u Srbiji rekao je za RTS da se praznik obeležava prvi put u istoriji bez molitve u džamijama i bez organizovanog odlaska na sveta mesta

Muslimani danas obeležavaju Kurban-bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu. Obeležavanje praznika vezano je i za odlazak vernika na Hadž u Meku i Medinu. Ove godine, zbog pandemije, praznik se obeležava drugačije, bez mnogih običaja i propisa.

Dr Rešad Plojović iz Prosvetno-verskog saveta Mešihata Islamske zajednice u Srbiji rekao je za RTS da se praznik obeležava prvi put u istoriji bez molitve u džamijama i bez organizovanog odlaska na sveta mesta.

“Imajući u vidu situaciju kroz koju smo prošli i prolazimo, koja je iza nas, na prostoru Novog Pazara, Tutina i Sjenice na momente izgledala katastrofalno, Islamska zajednica je početkom jula donijela odluku da se zatvore džamije”, rekao je Plojović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodao je da je odluka potvrđena i da neće biti bajramske molitve u džamijama Islamske zajednice u Srbiji. Plojović je naveo da danas neće biti ni džumanske molitve, odnosno tradicionalne molitve petkom.

“Cilj ove naše odluke je da pokušamo da doprinesemo, da spasimo što je moguće više naših ljudi mogućnosti da se zaraze, obzirom da je osnovni princip vjere islama očuvanje i zaštita ljudskoga života, što je naravno utemeljeno na izvorima naše vjere”, kazao je dr Rešad Plojović.

Preporučio je vernicima da se tokom ovogodišnjeg Kurban-bajrama uzdrže od tradicionalnih masovnih bajramskih obilazaka, zato što su, kako je rekao, u tim obilascima nezaobilazni kontakti koji predstavljaju najveći rizik za širenje koronavirusa.

“Umjesto molitve u našim džamijama, neka naša molitva bude u našim srcima. Umjesto radosti koju dijelimo na Bajramu sa svojim prijateljima, komšijama, širom porodicom, neka ta naša radost ostane u našim domovima kako bi se i nakon isteka Bajrama mogli radovati i nastaviti radovati i osećati sreću povodom radosnih bajramskih dana”, naveo je Plojović.

Espreso, RTS

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime