VELIKI OBRAČUN U HAGU Gospodin Smit protiv Gospodara Kosova, pale su teške reči i strašne pretnje!

0
OVK, Foto: EPA

Vlada tzv. Kosova izdvojila 20 miiona evra za odbranu.

Glavni tužilac Specijalizovanog tužialštva Kosova sa sedištem u Hagu Džek Smit odgovorio je na tvrdnje i napade advokata bivših komandanata OVK, u nastavku statusne konferencije.

Navodeći da se direktno obraća odbrani nakon pretnji i ličnih napada na njega, Smit je sudiji koji vodi konferenciju je rekao da to neće redovno raditi.

“Vidi se da postoji neslaganje strana i to bi bilo blago rečeno, između odbrane i tužilaštva i mada se apsolutno ne slažem sa stavom odbrane, podržavam njihovo pravo da iznose argumente. Ako smatraju da suđenje treba da počne kasnije to je njihovo pravo, ali postoji razlika između prava iznošenja argumenta i da se tome izađe u susret, bez podrške logike ili činjenice“, naveo je Smit.

Glavni tužilac je upozorio sudiju da je branilac optuženog Kadrija Veseljija koji je bio poznat i kao Gospodar Kosova, advokat Ben Emerson u dva navrata pretio sudu da neće učestvovati u postupku ako se utvrdi datum početka suđenja koji se njemu ne dopada.

Sa druge strane on je podsetio da sud treba da odredi datum jer svedoci i žrtve u ovom predmetu čekaju godinama da se pravda izvrši.

“Zastrašivanje svedoka u ovom predmetu je realnost. Jednostavna činjenica je da postoji veliki raskorak u vremenu koje će ugroziti svedoke. istina je jasna. U svim tim slučajevima postoje zaštitne mere i redigovanje materijala, ali sud mora da razume da su to sredstva kojima se ublažava rizik. Oni se ne mogu potpuno otkloniti i ukoliko svedoke koji su pokazali poverenje prema ovoj instituciji ostavimo da čekaju mesecima i mesecima do suđenja, ne činimo im nikakvu uslugu“, istakao je Smit.

Takođe je podsetio da je Vlada tzv. Kosova izdvojila 20 miiona evra za odbranu i to povrh onoga što Sekreterijat finansira.

Tanjug, ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime