VEROVALI ILI NE, OVO NIJE KOLORADO, NEGO SRBIJA: Mnogi ni ne znaju za ovo mesto, a NESTVARNO JE LEPO (VIDEO)

0
Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ LOST IN THE VIEWFINDER

Cela oblast oko kanjona je od stena koje su prekrivene bujnom zelenom vegetacijom

Kanjon Rosomače, nalazi se nadomak Pirota, u selu Slavinje. Ovaj lokalitet se nalazi na samom istoku zemlje, na granici sa Bugarskom.

Kanjon Rosomače ili kako ga mnogi nazivaju Rosomački lonci, Rosomačko grlo i Slavinjski lonci, biser je istočne Srbije, karakterističan po pojavi prečaga u koritu reke, na osnovu čega se formiraju bajkoviti virovi i slapovi. Čitav proces je nastao pod uticajem erozije, koju reka pravi kada pada u korito, koje useca velika snaga vode. Ova nestvarna pojava izgleda kao ogroman dvorac koji štiti svoju rečnu površinu i nadvija se nad njom.

Cela oblast oko kanjona je od stena koje su prekrivene bujnom zelenom vegetacijom. Stene su veoma strme i preti opasnost ukoliko im se priđe, sam prilaz je gotovo nemoguć. Voda je izuzetno hladna, jedva dostiže svoju maksimalnu temperaturu od svega 5 stepeni.

Pored Rosomačkih lonaca, može se sa leve, najpristupačnije ivice, uhvatiti neverovatan pogled na litice crvenkastog kamena. Nedaleko od kanjon se nalazi crkva Svetog Đorđa iz 16. veka. Živopis je iz 1844. godine, a sama crkva je trenutno u jako lošem stanju.

Slavinja, Visočka Ržana i ostala okolna sela veoma su živopisna i interesantna za obilazak, prenosi b92.

Kako doći do Rosomačkih lonaca?

Rosomački lonci se nalaze nadomak Pirota, u selu Slavinje. Ovaj lokalitet se nalazi na samom istoku zemlje, na granici sa Bugarskom. Selo Slavinja nalazi se tridesetak kilometara istočno od Pirota. Ono je polazna tačka za istraživanje kanjona Rosomački lonci. Autobus saobraća na relaciji Pirot – Rsovci – Visočka Ržana – Jelovica – Brlog – Dojkinci.

Pošto su autobuski redovi vožnje podložni promenama, predlažemo da ovo za svaki slučaj proverite kod Pirotske turističke organizacije.

(Espreso/Mondo)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime