VIĐENA RUSKA PODMORNICA NA NUKLEARNI POGON! Kretala se sumnjivo blizu granice, otkriveno šta će tu – Bilo i dronova

0
IZVOR: CBS NEWS SKRINSHOT

Nedaleko od pomorske granice Rusije i Norveške se pojavila podmornica sa nuklearnim raketama.

Norveška, sa više od 8.000 kilometara gasovoda, sada snabdeva 30 do 40% evropskih potreba za prirodnim gasom, u odnosu na oko 20% pre invazije na Ukrajinu. Podmorski kablovi u Severnom moru deo su ključne globalne komunikacione mreže koja omogućava kretanje podataka širom planete.

U Ukrajini je ruska vojska pretrpela ozbiljne neuspehe, a zapadni zvaničnici kažu da je i dalje muče logistički problemi. Ali, rekao je Andersen, ruska flota podmornica na nuklearni pogon, čiji je veći deo smeštena u vojnoj bazi Murmansk u blizini Norveške, i dalje predstavlja ogromnu pretnju. „Podmornice i pomorske i vazdušne sposobnosti ruske severne flote… na njih uglavnom ne utiče rat u Ukrajini. Još uvek je netaknuta“, dodao je on.

Video snimci objavljeni za NBC prikazuju periskop jedne podmornice koji viri iz vode, i uključuju snimke najnovijih napadačkih podmornica klase Jasen i podmornice klase Borei dizajnirane da nosi 16 balističkih projektila sa nuklearnim oružjem. Na snimku su takođe prikazani osmatrački avioni Tupoljev TU-142 i Iljušin II-38 dizajnirani da prate podmornice.

Analitičari kažu da je Rusija mnogo uložila u svoju podmorničku flotu, čime su njena plovila bila tiša i smrtonosnija. Nova podmornica Belgorod je dizajnirana da nosi masivna nuklearna torpeda dugačka 80 stopa, kao i manje mini podmornice sposobne za spasavanje ili istraživanja, ali vojni stručnjaci kažu da bi manje podmornice mogle da se koriste i za presecanje kablova ili cevovoda duž okeanskog dna.

‘Sumnjive aktivnosti’

Čini se da ruske podmornice, brodovi i avioni u toj oblasti vrše nadzor nad gasovodima, rekli su norveški oficiri. „Oni su oko ove oblasti. Više puta, idu napred-nazad. Oni prate cevovod“, rekao je komandir. Tirel Herland, portparol norveške mornarice, nazvao je to „sumnjivom aktivnošću“. Vršilac dužnosti kapetana Sortlanda, Helen Dal, rekla je da ruski ribarski brodovi često isključuju svoje navigacione predajnike i opremljene su neobičnim brojem antena – što izaziva sumnju.

U međuvremenu, neobjašnjivi događaji takođe izazivaju sumnju, to su rusko praćenje i aktivnosti. Poslednjih meseci primećeni su dronovi kako lete iznad norveških gasnih postrojenja, aerodroma i druge infrastrukture. Norveška policija je u oktobru istražila izveštaje o letenju drona iznad gasne fabrike Karsto na jugozapadu Norveške. Norveška vlada nije saopštila ko misli da bi mogao da stoji iza letova dronova.

2021. godine, podmorski senzori koji pomažu Norveškoj da nadgleda podmornice su pokvareni, a prošle godine je optički kabl između kopnene Norveške i arhipelaga Svalbard na Arktiku bio onesposobljen u još jednom neobjašnjivom incidentu. Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtev za komentar.

Andersen, šef mornarice, rekao je da njegove snage rade sa privatnim kompanijama za gasovode kako bi pomno nadgledale i zaštitile podvodnu mrežu cevovoda i kablova. „Imamo relativno jaku mrežu senzora. Imamo aktivnosti tamo, na površini, ispod površine i u vazduhu, što nam omogućava da imamo prilično dobru sliku o tome šta se kreće okolo u severnom Atlantiku“, rekao je on.

Podmorska infrastruktura je „potencijalna ranjivost u vremenima sukoba“, rekao je Andersen. „I moramo da se uverimo da smo u mogućnosti da ga nadgledamo, istražujemo i štitimo. Norveška i njeni saveznici u NATO-u treba da budu na oprezu s obzirom na ruske rezultate u sprovođenju navodnih sabotaža i odmazde van svojih granica, uključujući sajber napade i smrtonosnije operacije“, smatra Ian Bžežinski iz istraživačkog centra Atlantskog saveta.

„Spisak onoga što su Rusi uradili u oblasti podmetanja, subverzije i ubistava je dugačak. Dakle, napad na podzemnu infrastrukturu mora biti na njihovoj listi opcija“, dodao je on.

(MONDO)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime