Vojni sindikat pita Ministarstvo: Da li se podiže starosna granica za odlazak u penziju?

0
Foto: Screenshot Youtube

Vojni sindikat Srbije upitao je Ministarstvo odbrane da li je tačno da radi na izmeni propisa kojim bi se podigla granica za penziju, smanjile otpremnine za odlazak u penziju i jubilarne nagrade.

Sindikat je u saopštenju naveo da nezvanično saznaje da Ministarstvo odbrane radi na tekstu izmena Zakona o Vojsci Srbije, sa namerom da se podigne starosna granica za odlazak u penziju sa 53 godine na 55 za podoficire i oficire do čina potpukovnika, a za oficire višeg čina, sa 55 na 57 godina.

Prema tvrdnjama tog sindikata, priprema se i izmena podzakonskih akata koji uređuju iznos otpremnine za odlazak u penziju, tako da će se sa sadašnjih pet bruto plata, otpremnina smanjiti na iznos u visini dve neto prosečne plate u Republici.

Kako navodi Sindikat, umanjivaće se i iznosi jubilarnih nagrada na iznos neto plate, umesto dosadašnje bruto.

Vojni sindikat pozvao je Ministarstvo odbrane da javno saopšti da li su ove informacije tačne i zašto sindikat o tome ne informišu u skladu sa zakonskim obavezama.

„Ukoliko se ispostavi da je ovo tačno, ionako prisutno veliko nezadovoljstvo pravima iz radnog odnosa kod zaposlenih u vojsci, dodatno će se produbiti i onda će biti potpuno jasno da menadžmentu Ministarstva nije stalo do boljeg materijalnog i socijalnog položaja profesionalnih pripadnika vojske, kao i zbog čega se pruža grčevit otpor kolektivnom ugovoru za zaposlene u odbrani“, naveo je sindikat.

AUTORFoNet

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime