“Vojvođanska partija” – grupa pajaca koja GRUBO krši Ustav Srbije

1

„Vojvodina nije Srbija“, „Vojvodina republika“, „Vojvodina Vojvođanima“, „Zrenjanin nije Petrovgrad“… Ove i slične parole se mogu naći na fejsbuk stranici takozvane „Vojvođanske partije“

Ovde je reč o registrovanoj političkoj partiji u Srbiji, a ne o samoorganizovanoj grupi entuzijasta sa iredentističkim sklonostima.

„Vojvođanska partija“, sa svojom agendom i istupima na društvenim mrežama, krši 5. član Ustava Srbije, kao i nekoliko članova krivičnog zakonika:

Iz člana 5:

Nedopušteno je delovanje političkih stranaka koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava, ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje.

Član 307.

(1)Ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije, ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

Član 308.

(1) Ko silom ili pretnjom upotrebe sile pokuša da promieni ustavno uređenje Srbije, ili da svrgne najviše državne organe, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

Član 309.

(1) Ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi, ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(3) Ko u nameri rasturanja izrađuje ili umnožava materijal koji je po svom sadržaju takav da poziva ili podstiče na vršenje djela iz stava 1. ovog člana, ili ko upućuje ili prebacuje na teritoriju Srbije takav materijal, ili drži veću količinu tog materijala u nameri da ga on ili neko drugi rastura, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Na osnoviu svega navedenog smatramo da je zabrana ovih političkih pajaca u skladu sa Ustavom Republike Srbije kao najvišim pravnim aktom ove zemlje.

“Војвођанска партија” – група пајаца коју ГРУБО крши Устав Србије

 

1 komentar

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime