Vučić otkrio šta će tražiti za Kosovo

0

Sastanak sedmog septembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u nastavku pregovora sa Prištinom zahtevati formiranje Zajednice srpskih opština.

– Sedmog septembra, ja ću ići u Brisel i tražiti razgovor o Zajednici srpskih opština – rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da u Briselu teku razgovori i da je Srbija želela da ti razgovori budu suštinski, a ne formalni.

– Za nas je užasna vest o pokušaju donošenja zakona o tzv. zaštiti OVK i ja sam o tome razgovarao sa Lajčakom i ukazao da je to uvod u stanje da niko na KiM ne sme da misli drugačije, inače će biti uhapšen – poručio je on i rekao da će videti kako će Brisel na to reagovati.

Rekao je da za Beograd nije nimalo laka situacija, jer velike sile ne odustaju od stava da je rešenje kosovskog pitanja jedino međusobno priznanje.

Vučić je rekao da ako je suština da svuda u regionu ne može da se misli glavom, već da budemo samo saglasni sa onim što nam se servira, to onda više nema nikakvog smisla.

– Videćemo kako će Brisel da reaguje. Oni na razgovore dolaze i dobijaju podršku od dobrog dela međunarodne zajednice, kao i da je smisao svega da Srbija prizna Kosovo. Onda nam to recite. Nadam se da će nam to u nekom narednom periodu i reći – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Amerika i Nemačka neće povući priznanje Kosova i da će gledati kako da nas uvuku u to.

– Suština je što niko ne razgovara o suštinskim problemima. Hoćemo stvarni dijalog a ne samo da nam govore kako hoće da ih priznamo. Mi smo međunarodno priznati. To sam svima rekao. Tražio sam da razgovaramo o stvarinim problemima, ali to očigledno nekoga ne zanima – rekao je Vučić.

– Ono što mene brine jeste što se govori o nekakvim papirima, a ne o drugim suštinskim stvarima – istakao je Vučić, i naveo da će nastavak dijaloga biti održan 7. septembra, kao i da će on ići na te razgovore.

– Zato ću i ja da izvučem papir iz 2013. potpisan pod okriljem EU u Briselu, za osnivanje ZSO, da se prvo ispuni ono što je potpisano – rekao je Vučić naglasivši da sve ovo što danas govori pred nama rekao i pred Palmerom, i pred Lajčakom, Hisenijem.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime