VUHAN NIJE IZVOR ZARAZE? Kineski stručnjak tvrdi da je sve zavera političara

0

Da li je virus napravljen kao biološko oružje?

Teorije zavere

Guo Jubiao iz Odeljenja za pulmologiju i intenzivnu negu Treće pridružene bolnice Sun Jat-Sen univerziteta, na pitanje kako, kao doktor, gleda na sve teorije zavere oko koronavirusa, kaže da kineski grad Vuhan nije izvor zaraze.

– Mi smo lekari, bavimo se lečenjem pacijenata, nismo političari, o teorijama zavere razgovaraju političari, ja ne želim da previše polemišem na tu temu. Neki su napadali Kinu, ali u samom početku bolest se pojavila u Vuhanu, ali Vuhan nije izvor zaraze. Suština je, dakle, svih tih teorija zavere da li je virus napravljen kao biološko oružje. Prema dosadašnjim saznanjima, genotip virusa u SAD, Italiji i Japanu je drugačiji. S obzirom da je u tim zemljama različit genotip virusa, postoji mogućnost da su i različiti izvori zaraza. Za teorije zavere koje govore u prilog tome da je u pitanju biološko oružje nema dovoljno dokaza i ne možemo da raspravljamo na tu temu. Postoje i priče da će se u Italiji raditi obdukcije ljudi koji su umrli zbog posledica upale pluća u oktobru 2019, pa će se videti da li je taj virus postojao pre nego što se pojavio u Vuhanu. Takođe ostaje nerazjašnjeno kako se posada američkog nosača aviona mogla zaraziti ovim virusom.

Neke stvari će biti jasnije

U Kini postoji izreka koja glasi: „Ko je čist i ispravan, uvek će takav i ostati, a ko nije, takođe će takav ostati“. Kad prođe ovaj talas pandemije, neke stvari će biti jasnije. Ono što je važno jeste da virus ne poznaje državne granice, i da svi zajedno, ceo svet, moramo da se borimo protiv njega. Ovo je velika katastrofa koja nas je sve zadesila i nema nikakvog smisla da se međusobno optužujemo. Dok je još trajao Prvi svetski rat, prisetimo se, pojavila se španska groznica. Ali, ispostavilo se da ta groznica nije potekla iz Španije, nego se najpre pojavila kod američkih vojnika, a onda je iz Amerike preneta u Evropu, i od te bolesti je umrlo desetine miliona ljudi. Sve ovo govorim imajući u vidu da se ponegde neosnovano za Covid-19 pojavljuje naziv „kineski virus“ ili „virus iz Vuhana“ – naglasio je Jubiao.

Alo, Informer

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime