ZAGRCNUĆETE SE OD CENE ORAHA, A SEZONA SLAVA JE U PUNOM JEKU: Kilogram ove jeseni debelo „PREŠIŠAO“ i pečeni BADEM

0
Foto: Skrinsot Jutjub

Cene oraha se na beogradskim pijacama mahom kreću po ceni između 1.500 i 2.000 dinara

U poslednje vreme, orasi su postali glavna tema oko koje se vodi polemika, otkad nam je počela sezona slava. Naime, na beogradskim pijacama mahom se kreću po ceni između 1.500 i 2.000 dinara. S druge strane, suprotno očekivanjima, uvezeni indijski orah stiže na tržište sa pristupačnijom cenom od 1.300 dinara po kilogramu!

Zbog čega su uvezeni orašasti plodovi, povoljniji na srpskom tržištu, u odnosu na orahe, za koje čak imamo u našoj zemlji i proizvodnju sadnica za izvoz.

Slična je situacija i sa pečenim bademima, koji su na pijačnim tezgama izloženi po ceni od 1.200 dinara, dok je lešnik 1.400, što je, takođe, iznenađujuće, u poređenju sa orasima.

Ono što iznenađuje je da su cene ovih proizvoda u prodavnicama zdrave hrane u krugu dvojke niže nego na pijačnim tezgama..

U jednoj takvoj, sirovi bademi koštaju 850 dinara, pečeni 1.000, dok je indijski orah 1.350 dinara, a lešnici oko 1.300 dinara. Međutim, kilogram oraha, i ovde sa iznosom od 1.800 dinara, i dalje zauzima vodeće mesto na policama orašastih plodova.
Kako radnici u zdravoj hrani navode, u poslednje vreme je nestašica oraha po radnjama, stoga misle da je možda to razlog visoke cene kod onih prodavaca koji ih imaju u svojoj ponudi.

– Potražnja za orasima je velika, ali ih je sve manje u ponudi. Mnogi prodavci su toga svesni, zato koriste priliku da podignu cene, jer znaju da ljudi nemaju previše izbora – ističe Marijana, zaposlena u prodavnici zdrave hrane.

S druge strane, kupci su zapanjeni bahatošću prodavaca. Tako nam je Verica, koju smo sreli na pijaci, rekla šta misli o ceni oraha ove sezone:

– Ljudi, pa to je čist bezobrazluk. Više mi se isplati da kupim žito za slavu u nekoj prodavnici, nego da platim orahe 2.000 dinara i sama ga spremim. O kolačima da ne pričam. Ne bih ih sada kupila iz principa – kaže ona.

Kako navode stručnjaci, ovo koštunjavo voće je slabije rodilo ove godine, zato se očekuje da do kraja 2023. cena još više poraste. Domaćicama se preporučuje da pripreme svoje zalihe na vreme, kako ne bi ostale potpuno praznih džepova prilikom pripreme poslastica za slavsku trpezu.

(Espreso/Kurir)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime