ZAPAD DAO ZELENO SVETLO ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE “Hrvati su uništili sva srpska sela, nisu imali milosti ni prema nepokretnim starcima”

0
Progon Srba u "Oluji", Foto: Printscreen/Youtube

Progon Srba, odnosno etničko čišćenje koje su sproveli Hrvati, protekao je uz prećutnu saglasnost Evrope.

Zapadni moćnici prećutno su Hrvatima odobrili i dali “zeleno svetlo” da sprovedu masovno etničko čišćenje Srba iz te države, posebno u vojnoj akciji “Oluja” 1995. godine!

Ovo tvrdi Jelena Guskova, ruski stručnjak za Balkan i rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka. Guskova ističe da su Hrvati odsustvo reakcije međunarodne zajednice na progon i ubijanje Srba shvatili kao blanko kartu, kao podstrek za iživljavanje i ubijanje nedužnih ljudi!

Prema njenim rečima, progon Srba, odnosno etničko čišćenje koje su sproveli Hrvati, protekao je uz prećutnu saglasnost Evrope. Hrvati su veoma predano “čistili” osvojene teritorije. Uništili su i sravnili sa zemljom sva naselja u kojima su živeli Srbi. Nisu imali milosti ni prema nepokretnim starcima i staricama. I njih su ubijali! – podsetila je Guskova.

Sa njom je saglasan i ruski istoričar Dmitrij Okunjev, koji ukazuje na činjenicu da su Srbi bili prinuđeni da se brane od ustaškog terora.

– Sagledavajući događaje od pre 25 godina, podsećam da su upravo separatističke težnje Hrvata stvorile pogodno tlo za sve ono što je usledilo. Srbi su bili prinuđeni da se brane, iako su od strane hrvatskih i zapadnih medija odmah satanizovani i proglašeni za ekskluzivne krivce za sve ratne događaje u Hrvatskoj – naglašava Okunjev.

Istoričar Nemanja Starović, komentarišući sve ove navode, kaže da proterivanje Srba iz Hrvatske, posebno tokom “Bljeska” i “Oluje”, ostaje večita mrlja na obrazu Hrvatske. Posebna sramota za savremenu Evropu jeste to što je primila Hrvatsku u članstvo EU uprkos sistemskoj diskriminaciji Srba Nemanja Starović, istoričar.

– To je mrlja i svih onih u zapadnom svetu koji su najmasovnije etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata javno ili prećutno podržali. Posebnu sramotu za savremenu Evropu predstavlja to što je propustila svaku priliku da se odredi prema zločinu hrvatske države, koju je primila u članstvo EU uprkos sistemskoj diskriminaciji kojoj su preostali Srbi u toj državi svakodnevno izloženi.

Krajnje su licemerni zahtevi za poštovanje ljudskih prava koji se danas iz Brisela ispostavljaju kandidatima za članstvo u EU, kada se ima u vidu to da je Hrvatska pristupni proces okončala čak i bez povrata stanarskih prava prognanim Srbima – ističe Starović, piše Informer.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime