„ZAR NEKO MISLI DA SMO MI IDIOTI?“ Doktor Kon: Objasniću na osnovu čega zatvaramo

0
Predrag Kon, Foto: Printscreen

Epidemiolog Predrag Kon rekao je jutros da je stav medicinskog dela Kriznog štaba bio da se spreče svi kontakti, ali da razume zašto se nije dogodilo potpuno zatvaranje.

– Ovo ja zovem kao ekonomski diktat, i mogu lično da razumem, ali ovo otežava sprečavanje kontakata kad otvorite mogućnosti maloprodaje, jedan uslov je tu, devet kvadratnih metara distance. Ako bi se poštovale mere, a znamo da se ne poštuju, mogli bismo da obezbedimo stabilizaciju aktivnosti virusa. Tih dana potpune zatvorenosti zaista nije dovoljno, ali uz taj ekonomski diktat i ove mere koje su vrlo jasne, da se mora istaći kvadratura i dozvoljeni broj osoba u prostoriji – rekao je Kon.

Doktor Kon kaže da ukoliko bi zatvaranje trajalo dugo, kao u nekim delovima Evrope, mi praktično ne bismo mogli da opstanemo.

– S druge strane, treba shvatiti ako je jedan segment društva najugroženiji, onda treba naći način da se pomogne. Trenutno je najugroženiji zdravstveni sistem, nisu ugostitelji. Oni su u finansijskom smislu, a zdravstveni sistem je na ivici svog opstanka.

Kada je reč o ugostiteljima i popuštanju mera, epidemiolog je najavio da će se sutra održati sednica Kriznog štaba.

– Otvaranje bašta jeste realan zahtev u nekoj perspektivi. Glavno mesto nepoštovanja mera su ugostiteljski objekti, prvenstveno kafići i restorani. Svako ko uđe, nosi masku, a onda je skine na mestu gde sedi. Ja nosim masku i dok pijem kafu. Nije istina da to ne može da se sprovodi, isto važi i za jelo. Vi ako hoćete to da sprovodite, i te kako možete. Restorani su mesto dokazano naučnim istraživanjima kao mesto gde se najvše ljudi zaražavaju. Ne šire ugostitelji zarazu, već mesta okupljanja. Pevanje je važan faktor, kapljice mogu da idu i do 12 metara. Niko ne pokušava da peva s maskama – objašnjava doktor Kon i dodaje:

– Pitaju, da li je to naučno dokazano da se zaražava. Zar neko misli da smo mi idioti?! Kada pitate nekoga gde je bio, kako se zarazio, dođete do toga da je bio na nekom takvom mestu.

ALO, PINK

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime