Zaštićeni svedok o tome KAKO JE UBIJEN SUDIJA SLOBODAN ILIĆ: Iz oka mu je curila krv jer ga je Naser opet ispitivao…

0

Presednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je na Televiziji Pink ponovo skrenuo pažnju na zločine na Srbima o kojima niko ne govori i upitao se zašto se to dešava.

Vučić je spomenuo i zločin počinjen nad sudijom Slobodanom Ilićem.

– Zašto oči Slobodana Ilića nisu nikome važne, oči srpskog sudije izvađene nožem, dokazano svedočanstvima, a za šta ne postoji presuda. Te oči Slobodana Ilića nikoga ne progone, nikoga ne obavezuju. Srpske žrtve i suze nemaju roditelja, a tuđe imaju. Moramo da se naviknemo na to. Za deo toga smo delimično i mi krivi – konstatovao je Vučić.

Ubistvo sudije Ilića stavljano je na teret Naseru Oriću, ali on za ovaj zločin nije odgovarao.

Prema svedočenju iz 2015. godine, Vučić je pročitao deo iskaza svedoka u kojem se navodi kako je Naser Orić jedinici srebreničkih Bošnjaka „Kondori“ izdao naređenje da „očiste“ Zalazje i druga srpska sela u toj opštini i kako im daje odrešene ruke da zarobljenima urade šta god žele, odnosno da „ne ostave ni kokoš ni svinje“.

– Sa zarobljenima radite šta hoćete, ne ostavljajte ni kokošku – rekao je Vučić, citirajući Orićev govor pred napad na srpsko selo. Vučić je pročitao i izjavu jednog od svedoka zločina u kojem je grupa predvođena Naserom Orićem nožem ubila više zarobljenih srpskih civila i u kojem se opisuje da je Orić svojim nožem izvadio oči i zaklao sudiju u Srebrenici Slobodana Ilića.

A u obnovljenom suđenju iz 2018. godine, podsećanja radi, zaštićeni svedok u postupku protiv Nasera Orića tvrdi da je, zloglasnog komadanta tzv. Armije BiH, video kako ubija sudiju Ilića.

Tokom obnovljenog suđenja ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine, zaštićeni svedok „O1“ Tužilaštva BiH 2018. godine rekao je da je video kada je Orić ubio sudiju Slobodana Ilića.

Svedok je ispričao da su pripadnici muslimanske vojske u jutarnjim časovima napali selo Zalazje na Petrovdan 1992. godine.

Prema njegovim rečima, kada je sa svojom grupom, koja je došla iz Likara, savladao mitraljesko gnezdo koje su držali Srbi, došli su u selo u koje su pre njih stigli vojnici iz Srebrenice koje je predvodio Orić.

– Na terasi jedne kuće bio je Orić, za kojeg sam čuo da je ranjen u nogu. Video sam i Zulfu Tursunovića Tursu, kao i dosta naših vojnika koji su bili ispred kuće. Sa udaljenosti od desetak metara video sam i tri-četiri vezana srpska vojnika i jednog koji je ležao na zemlji – ispričao je svedok pred Apelacionim većem Suda BiH.

Svedok je naveo da je Tursunović rekao da je dobro što je uhvatio sudiju Slobodana Ilića da mu vrati nešto što je on njemu radio, te da ga niko ne dira jer će on s njim završiti.

– Tada je sišao Orić i počeo ispitivati sudiju kojem su ruke bile vezane na leđa. Ovaj nije ništa odgovarao i Naser ga je udario bokserom. Ponovo ga je nešto pitao, a ne znam šta mu je ovaj odgovorio. Naser ga je opet udario, vidno iznerviran ga tresao, galamio na njega. Imao je nož u ruci i ubo ga ispod vrata i u prsa. Čuo sam kada je sudija jauknuo i pao na kolena. Orić ga je ponovo udario, prevrnuo na zemlji i nekoliko puta udario nogama – rekao je svedok.

Kako je tada ispričao, Tursunović je potom pozvao muslimansku vojsku da uhvate srpske vojnike koji su bežali u „tamiću“, kojeg su pre njih sreli drugi vojnici.

– Kada smo se vratili, sudija je bio na nogama, a iz oka mu je curila krv jer ga je Orić opet ispitivao. Bio je iznerviran, uzeo je automatsku pušku „srpkinju“ i u njega ispucao rafal od sedam-osam metaka. Turso, koji je samo čekao da ga preuzme od Orića, naljutio se što ga je ovaj ubio i rekao – „ovde može da radi šta ko hoće“. Sve sam to gledao sa udaljenosti od pet metara – ispričao je tada zaštićeni svedok.

Slobodan Ilić sahranjen u Zalazju

Zaštićeni svedok je rekao da je, kada su i mrtve i žive zarobljenike i poginule muslimanske vojnike tovarili u kamion da ih odvezu pred staru Stanicu policije u Srebrenici, video da sudija Slobodan Ilić nije imao oko, da je već bio pomodreo u licu, da mu se krv bila sasušila i da je počeo da se koči.

– Tela su bila nabacana jedno preko drugog. Sudija je predveče vraćen u Zalazje, gde je sahranjen sa ostalim mrtvim Srbima – naveo je svedok „O1“.

Ovaj zaštićeni svedok rekao je da je učestvovao i u akciji u Lolićima kod Kravice 1992. godine, i da je čuo da je uhapšen policajac iz Ljubovije Milutin Milošević, kojeg je pre rata dobro znao.

– Ispitivao ga je Bećir Mekanić, a ja sam se povukao da od mene ne bi nešto tražio. Bio sam uveren da mu se ništa neće desiti. Dok je ispitivan, neko je rekao „eto komandanta, sad će on sve da reši“. Bećir je pobegao jer nije bio dobar sa Orićem i ostavio Miloševića vezanog za drvo – ispričao je svedok.

Zaštićeni svedok dodaje da je Orić prepoznao Miloševića, odvezao i obratio mu se sa „gdje si, kolega, šta ima“, a onda ga počeo ispitivati.

– Ispitivanje je trajalo više od sat vremena, Orić je bio iznerviran i udarao ga je rukama, nogama, čime je stigao. Čuo sam kako ječi. Pucao je u njega iz automatske puške i ne mogu da garantujem da je bio mrtav. Video sam da ga je jednim rafalom „potvrdio“ Mrčo, optuženi Sabahudin Muhić, kojeg sam znao odranije – izjavio je svedok.

Svedok „O1“ je rekao da je Milošević ukopan na livadi pored potočića u blizini kuće Asima Mehića, i da je grobnica u kojoj je ukopan posuta krečom.

Naser otišao iz Srebrenice i ostavio narod

Svedok je naveo da je Orića upoznao u Srebrenici kada je, kako je ispričao, došao iz Sarajeva da ih zaštiti. Vidali su se po gradu i „zajedno išli u akcije“.

On je dodao da ga je cenio i poštovao jer je „stao u odbranu naroda Srebrenice i okolnih mesta“, ali da mu je krivo šta su uradili Srbima 1992. i 1993, što im se, kako je rekao, „obilo o glavu 1995. godine“.

– Najgore je što je otišao iz Srebrenice i ostavio narod nekim drugim ljudima – rekao je svedok „O1“.

Svedok „O1“ je govorio i o akciji na selo Kunjerac s ciljem zauzimanja bazena za vodu, u koji je trebalo da sipaju otrov. On je rekao da je u Kunjercu video Orića kako sedi na nekim drvima, a dva metra od njega bilo je pet-šest zarobljenih Srba.

– Prepoznao sam fotografa Mitra Savića zvanog Mačak, koji je bio dobar Mrčin drug. Kada sam ga video, došlo mi je da plačem, bio je uplašen, a nisam smeo da mu pomognem. Mrčo je s njim nešto pričao, a kada je došao Orić, uz dreku i viku počeo je da ga ispituje. Počeo je da ga udara, a onda je izvadio kolt i pucao mu u prsa i glavu. Ubijen je još jedan Srbin, ali ne znam ko je – dodao je svedok „O1“.

Svedok je rekao da je kasnije prišao, video da je Savić mrtav i uzeo njegov šlem koji je bio izrešetan.

– Garantujem da Mitar Savić nikada nikome nije naneo zlo bez obzira na to što je bio četnik – izjavio je zaštićeni svedok, koji je u sudnici prepoznao optužene Orića i Muhića.

Orić i Muhić optuženi su da su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Pink,   https://prst.rs/zasticeni-svedok-o-tome-kako-je-ubijen-sudija-slobodan-ilic-iz-oka-mu-je-curila-krv-jer-ga-je-naser-opet-ispitivao/

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime