Završena prva runda razgovora Beograda i Prištine u Briselu; Đurić: Tražili smo kaznu za zločine OVK

0

Prva runda razgovora Beograda i Prištine na nivou eksperta zavšena je danas u Briselu. Tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine počeli su i završili se bilateralnim sastancima s posredicima Evropske unije u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Tokom popodneva održan je i zajednički sastanaka sve tri strane.

Razgovorima je prisustvovao specijalni predstavnik EU Miroislav Lajčak, koji je ocenio da je u pitanju “nastavak političke diskusije na nivou eksperata”.

Kako je ranije najvljeno iz EU, u razgovorima na ekspertskom nivou razmotreni su detalji tema koje su započete tokom sastanka 16. jula predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji predvodi delgaciju Beograda, najavio je razgovore o ekonomskoj saradnji i pitanju nestalih i raseljenih sa KiM.

Delegaciiju Prištine predvodio je novopostavljeni koordinator u dijalogu Skender Hiseni.

Đurić: Tražili smo kaznu za Staro Gacko i druge zločine OVK
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u izjavi za Tanjug najvio je da eskpertska delegacija Beograda sutra nastavlja razgovore sa EU posrednicima u dijalogu Beogrda i Prištine.

Prema nezvaničnim informacijama, delgacija Prištine je odbila da poziv EU za sutrašnje razgovore o ekonomskoj saradnji.

“Mi ćemo doći i razgovarati sa Evropskom komisijom o finasijskoj pomoći našem regionu”, izjavio je Đurić za Tanjug.

Delegacija Beogrda na čelu sa Markom Đurićem je nakon razgovora na ekspertskom nivou sa predstavnicima Prištine i EU otišla u srpsku pravoslanu crkvu u Briselu “Sveti Sava” gde su na godišnjicu masakra u Starom Gackom odali poštu ubijenim srpskim žeteocima.

Prema rečima Đurića, delegacija Beograda danas je u Briselu tokom tehničkih razgovora o nestalima i raseljenima sa KiM zatražila kažnjavanje zločinaca iz OVK i podsetila da “niko nikada nije odgovarao” za zločin u selu Staro Gacko kod Lipljana, ali ni za mnoge druge terorističke napde na Srbe na KiM.

Hiseni: Ovo je ekstremno politički proces i finalna faza pregovra
Prištinski koordinator za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni po završetku ekspertskih razgovora u Briselu ocenjuje da se radi o “ekstremno političkom procesu i finalizaciji pregovora Beogrda i Prištine”.

“Ovo je novi trenutak. Govorim o zaključenju jednog ekstremno politčkog procesa. Nema tu ničeg trehničkog”, kaže je Hiseni.

Skender Hiseni je albanski novinarima okupljenim pred zgradom Evropske službe za spoljne poslove gde se odvijao sastanak ekspertskih timova Beogrda i Prištine poručio da će jednog dana kada se dogovore svi elementi sveobuhavtnog sporazuma “biti jasno da se radi o elementima jednog sporazuma kojem se sve ostalo podređuje”.

“Stoga, ne možemo da razvlačimo proces, raspravljajući o odbvojenim temama koje se mogu ili ne mogu sprovesti i koje zavise od dobre volje bilo koje strane. Govorimo o međunarodnom pravno obavezujućem sporazumu koji će obavezati obe strane da ga sprovedu”, zaključio je Hiseni.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime