ZBOG OVE PESME SRBI NISU ODUSTAJALI Dok su bombe padale, na programima TV i radio stanica patriotski stihovi koji daju snagu! (VIDEO)

0
otadžbina, Foto: Printscreen

Ono što je važno jeste da, ipak, tekst budi patriotska osećanja, ali na kulturan i civilizovan način. Pesma nije bojni poklič, već poziva na ljubav prema svojoj zemlji.

April 1999. godine, u jeku NATO bombardovanja, na programima TV i radio stanica najviše se slušala pesma “Volimo te otadžbino naša” čiji je kompozitor Rade Radivojević.

Inače, pesmu “Otadžbino” pevaju Leontina i Milan Šćepanović Šćepa, a Rade Radivojević priča kako je ona nastala.

– Nastala je u maju 1997. godine za potrebe Vojske Jugoslavije. Ponuđeno mi je da napravim muziku za pesme čije tekstove je napisao pukovnik Stanoje Jovanović. Pesme su naručene za proslavu Dana Vojske Jugoslavije. One su iz vojničkog života i ja sam intervenisao malo kod tekstova jer sam smatrao da pesme treba da budu patriotske, ali ne sa “dubokim patosom”. Pesma treba da ima patriotski naboj, ali po tom patriotizmu ne sme da se “gazi”. Napisao sam masovnu pesmu na šlagerski način sa elementima sinfo-roka. Moj stav, kada su masovne pesme u pitanju je da one treba da budu bliže mladima i moderne. Tekst treba da bude rodoljubiv, ali bez busanja u grudi. Tako tekst i jeste u “Otadžbini” vojnički, ali je apsolutno miroljubiv. Ono što je važno jeste da, ipak, tekst budi patriotska osećanja, ali na kulturan i civilizovan način. Pesma nije bojni poklič, već poziva na ljubav prema svojoj zemlji.

Da se podsetimo:

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime