Zbog ovog čoveka je Srbija kažnjena: Košta FSS skoro 90.000 evra i zatvaranja tribina, evo šta će biti s njim

0
Foto: Skrinšot Jutjub

Odlučujuću utakmicu za Evropsko prvenstvo Srbija će igrati sankcionisana, pred decom do 14 godina i olakšane kase za 89.250 evra. Razlog je incident na prethodnom meču nacionalnog tima kada je jedan član redarske službe ukrao zastavu navijačima redara i izazvao sukob. Protiv njega nije podneta krivična prijava, ali će prema svemu sudeći biti prekršajna.

Muškarac koji je na sebi imao fluorescentni redarski prsluk i izazvao haos na stadionu „Rajko Mitić“ za sada nije priveden, nema krivične prijave, ali će vrlo verovatno slučaj biti kategorisan kao remećenje javnog reda i mira, a vinovniku će najverovatniji biti pisana samo prekršajna prijava, saznaje Sportal.

U situaciji koja se desila 17. oktobra učestvovala je osoba sa redarskim prslukom, kao i više navijača Crne Gore. Srećom nije došlo do eskalacije, opšte tuče i slično. Više lica može da podnese krivičnu prijavu zbog izazivanja nereda na sportskoj priredbi protiv redara kao NN lica, pre svih policija koja bi to izvesno učinila da je usledila tuča koja bi dovela do povređenih ljudi. Kako se to nije desilo, slučaj se klasifikuje kao remećenje javnog reda i mira.

Za prekršaje je prema određena kazna zatvora od trideset do šezdeset dana i novčana kazna od 50.000 do 150.000 ukoliko lice:

1) baca predmete na sportski teren ili u gledalište (član 4. tačka 2);

1a) fizički napada učesnike na sportskoj priredbi ili učestvuje u fizičkom obračunu na sportskoj priredbi (član 4. tačka 1);

2) uništava imovinu prilikom dolaska ili odlaska sa sportske priredbe (član 4. tačka 5);

3) neovlašćeno uđe na sportski teren, odnosno u službene prostorije i službene prolaze sportskog objekta ili u deo gledališta sportskog objekta koji je namenjen protivničkim navijačima (član 4. tačka 6);

4) unese ili pokuša da unese u sportski objekat, ili poseduje ili upotrebljava u sportskom objektu, alkohol ili druga opojna sredstva (član 4. tačka 7);

5) unese ili pokuša da unese u sportski objekat ili koristi pirotehnička sredstva i druge predmete i sredstava kojima može da se ometa tok sportske priredbe (član 4. tačka 8);

5a) poseduje u dolasku ili odlasku sa sportske priredbe pirotehnička sredstva, predmete i sredstva kojima može da se ugrozi bezbednost (član 4. tačka 8a);

6) pali navijačke rekvizite ili druge predmete (član 4. tačka 9):

7) maskira lice radi prikrivanja identiteta u slučaju vršenja bilo kog oblika nasilja, korišćenjem odevnih ili drugih predmeta (član 4. tačka 10);

8) ne postupi po nalozima redarske službe (član 8a stav 2);

9) (brisana)

10) prodaje ili konzumira alkoholna pića suprotno zabrani (član 18).

Ako je prekršaj iz stava 1. ovog člana izvršen u grupi, učinilac prekršaja kazniće se kaznom zatvora od 45 do 60 dana i novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, uz kaznu za prekršaj, obavezno se izriče i zaštitna mera zabrane prisustvovanja određenim sportskim priredbama.

Lice kome je pravosnažnom presudom izrečena zaštitna mera iz stava 3. ovog člana, a koji prekrši meru, kazniće se za prekršaj kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Za prekršaj iz stava 1. tač. 4), 5), i 5a) ovog člana uz kaznu za prekršaj, obavezno se izriče zaštitna mera oduzimanja predmeta prekršaja.

Kod su se fudbaleri Srbije i Crne Gore borili za pobedu u osmom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, posle drugog gola „orlova“ nastao je pravi haos na tribinama stadiona Rajko Mitić. Nije razlog pogodak Mitrovića za 2:1 (na kraju bilo 3:1), već skandal koji je napravio jedan od gledalaca koji je nosio redarski prsluk.

U 74. minutu susreta Aleksandar Mitrović je postigao drugi gol na naš nacionalni tim. Odlična je bila akcija Sergeja Milinkovića Savića, koji je izbacio loptu za Tadića i time nasamario celu odbranu Crne Gore, a kapiten je kao na tacni poslužio Mitrovića pred praznom mrežom.

Međutim, posle gola Srbije krenuo je pravi haos na tribinama. Mnogi su mislili da je gol razlog, ali nije.

Sve je počelo kada je jedan od redara uzeo navijačima zastavu, te se sa istom uputio ka zapadu.

Naime, zastava Crne Gore je bila zakačena za ogradu, a pomenuti vinovnik je zastavu skinuo i otišao, a navijači „sokolova“ su odmah krenuli da prave nerede, bacaju stolice i uleću na atletsku stazu. U jednom momentu je morala da reaguje i žandarmerija, jer se ograda kaveza ljuljala do ivice pucanja.

Na kraju, policija je došla do zastave, koja je bila uredno složena kada je bačena nazad Crnogorcima na tribinu.

Izvor: sportal.blic.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime