„Zbog Tesle sam postao Srbin i pravoslavac“ Amerikanac Semjuel Mejson se krstio se na Fruškoj gori, kuma mu bila poznata glumica

0
FOTO: KOSSEV - KOSOVO SEVER PORTAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

„Fasciniran sam delom Nikole Tesle, zbog čega sam već petnaest godina član Tesline naučne fondacije u Filadelfiji“, kaže Semjuel Mejson iz Nju Džerzija u SAD. Ali on nije postao samo član Tesline fondacije, nego i Srbin i pravoslavac.

Nedavno našao u Gračanici na Kosovu, gdje je prisustvovao otkrivanju biste Nikole Tesle.

Ovaj mladi čovek koji se bavi naučnim i istraživačkim radom u okviru Tesline naučne fondacije, posvećeno istražuje i istoriju i kulturu Srba.

– Jednostavno, oduševljen sam likom i djelom Nikole Tesle. Njegov briljantni, genijalni um podario nam je sjajne izume bez kojih danas ne bismo mogli da živimo. Ali sam prije svega oduševljen što je sve to čovječanstvu poklonio, dao besplatno, a ljudima je trajno promijenio način života – priča Semjuel brzo, kao da želi da što više kaže o svojoj oduševljenosti srpskim naučnikom i njegovim narodom.

– Zbog Tesle sam postao i Srbin i pravoslavac – ponovio je više puta Sem, kako ga prijatelji zovu.

I dok s ponosom ističe da se prošle godine krstio u manastiru Petrovica na Fruškoj gori, Semjuel čije je kršteno ime Trifun, ponosno ističe da mu je kuma bila naša poznata glumica Vjera Mujović i dodaje da se u Srbiji, a često i u Americi predstavlja kao Trifun.

Otkriva i da se proteklih daana najviše radovao obilasku pravoslavnih svetinja na Kosmetu.

– Ovdje, na Kosovu i Metohiji, osjećam neku posebnu energiju. Neki Božji dar koji je Srbima dat, baš kao što i Nikola Tesla pripada vašem narodu. Ali, upravo tamo gdje je najveća božanska sila tu su i najveća iskušenja – ističe Semjuel.

Boravio je, kaže u Gračanici, a za Vidovdan je bio na Gazimestanu, obišao je i Kosovsku Mitrovicu.

– Fascinirale su me freske u manastiru Gračanica. Zanijemio sam pred njima. Ali, ništa manje nije lijepa ni sama crkva, građevina je prosto veličanstvena – iskren je Semjuel.

Iako razumije srpski jezik i zna da odgovori na neka od pitanja, dok razgovaramo više se “držao” maternjeg engleskog.

Takođe, do detalja se raspitivao o životu Srba na Kosovu i Metohiji, situaciji u kojoj se nalaze, imaju li zaštitu, šta se dešava sa mostom na Ibru između sjevernog i južnog dijela Kosovske Mitrovice… Tražio je objašnjenja zašto se Albanci koji su nekada bili neuporediva manjina sada tako užasno ophode prema Srbima…

– Kako to da svijet ne vidi istinu – zapitao se, rastužen i vidno neraspoložen, nekoliko puta.

Dok je Semjuel boravio u Gračanici, njeni mještani su tokom nedavnih Vidovdanskih svečanosti isticali oduševljenje Semjuelovim ponašanjem.

Nikola Lončar, predsjednik Tesline naučne fondacije u Filadelfiji, ispričao je da Semjuel obožava srpska jela kao i da voli da popije i pokoju čašicu šljivovice čiji naziv izgovara na perfektnom srpskom jeziku.

– Tako smo se jedne večeri u Gračanici družili sa mještanima, a Sem je sa njima pio rakiju i pritom je obavezno “ukrštao” čaše. Kada je došao do sjedne, rekao sam mu da je ipak dovoljno i da ne nastavlja – priča nam Nikola koji o ovom svom saradniku iz Fondacije ima samo riječi hvale.

Kako je Semjuel sam rekao, srećan je što je blagosloven da vidi srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, da se divi njihovoj ljepoti, da hrani dušu iz njihove duhovnosti.

– Ponosan sam što smo postavili spomenik Nikoli Tesli u Gračanici. To lijepo mjesto je, kako sam shvatio, na neki način srce srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao što su Kosovo i Metohija srce Srbije – dodaje on.

Semjuel Mejson se u Teslinoj naučnoj fondaciji bavi naučnim radom, prvenstveno obukom mladih kadrova i promocijama Teslinog naučnog rada širom svijeta, pišu Novosti.

-Osim što je darovit i posjeduje raskošno, veliko znanje iz oblasti tehnike, najveće vrline koje ga krase su što je vrijedan, odan i posvećen radu. On svuda ide sa mnom, a njegova devojka u šali kaže da se ponaša kao da mi je sin – ispričao je Nikola Lončar.

srpskainfo.com

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime