“ZDRAVIJI SAM OD 30-GODIŠNJAKA” Milovan ima 72 godine, ranac od 22 kg, jednu flašu rakije “pod šifrom” i ide PEŠKE OD UŽICA DO MOSKVE

0

Ljubav ne poznaje granice, ljubav nema cenu, poručuje Milovan Milutinović (72), zvani Supermen, onima koji ga bodre na putu do Moskve, na koji je krenuo peške iz Užica.

Za 11 dana je prepešačio oko 320 kilometara i u suton, 25. februara, stigao u Suboticu, a uputio se stazom dugom 2.640 kilometara do Crvenog trga, gde će, nada se, imati priliku da povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom objasni Rusima svoju misiju koja je humanitarna i posvećena jednom bolesnom dečaku.

– Dok hodam, maštam i sabiram utiske, brojim vozila koja prolaze pored mene, a ima ih oko 100 za minut, za kilometar i 10.000. Ovaj rezultat koji pravim ne može svako. Zvučim prepotentno, ali imam 72 godine i 50 godina treninga iza sebe, milione tereta i zdravstvene parametre kakve nemaju ni mnogi tridesetogodišnjaci – samouveren je, i dodaje da mu snage ne manjka, što je potvrdio prethodnim podvigom kada je 2012. stigao peške do Londona.

– Bio sam mnogo mlađi, ali se danas osećam isto. Ponosan sam i siguran da ću ispuniti plan. Biće teško, ali nadam se da ću imati priliku da se rukujem sa Putinom, jer za ovo što radim ne postoje medalje – priča Milutin.

Dok pešači kroz ravnicu, na leđima nosi ranac težak 22 kilograma, a u ruci mu je rakija koju želi da pokloni u Moskvi. Tvrdi da je stara 50 godina, pod šifrom je, čuturu može da otvori jedino onaj ko zna lozinku. Uveren je da će carinici na granici imati razumevanja.

– Kada sam išao u London, sam sam kuvao, a sada sam odustao od toga. Ima indicija da će me u Budimpešti čekati bajkeri i da neće dozvoliti da spavam pored puta ili u kanalima. U Subotici imam prijatelja, lepo sam bio primljen i u Bačkoj Topoli, a nastavljam put Kelebije za Mađarsku – kaže za “Blic” Milutinović.

U Subotici je ponovo do tančina isplanirao put do Budimpešte, preko Poljske, Belorusije i Moskve. Dnevno pređe 35 do 40 kilometara.

Blic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime