Životinje sa najsnažnijim ugrizom: Neke su davno izumrle, a jedna ima 320 puta snažniji kljun od T. reksove vilice

0
IZVOR: SHUTTERSTOCK

Među životinjama sa najjačom silom ugriza nalaze se neki od najvećih predatora, ali i na veliko iznenađenje mnogih, jedna ptica sa Galapagosa.

PREMA mišljenju stručnjaka, sila ugriza predstavlja silu koju naprave mišići i korsti gornje i donje vilice prilikom ugriza. Shodno tome, logično je da najveći predatori imaju i snažnije ugrize kojim lako hvataju željeni plen, ali čija vilica je najsnažnija?

Prema rezultatima nekoliko različitih studija, apsolutni šampioni u ovoj kategoriji su morski krokodil (Crocodylus porosus), sa 16.460 njutna – kg⋅m/s2. Ali i orka kit ubica (Orcinus orca), sa 18.450 njutna kako tvrdi Holandsko društvo za ajkule i odmah za njim velika bela ajkula (Carcharodon carcharias) sa 18.000 njutna, prema studiji iz 2008. godine.

Neki proračuni ukazuju da je životinja koja je živela od pre 90 do pre 66 miliona godina, po imenuT. reks sa silom od 35.000 njutna imao skoro dvostruko jači ugriz nego moderne životinje. S druge strane, tu je i megalodon (Otodus megalodon), koji je pre 15 do 3,6 miliona godina terorisao svoj plen u morima, i tom prilikom svojim ugrizom vršio silu koja se kretala između 100.000 do 180.000 njutna. Mada istraživači veruju, da se ove dve izumrle vrste životinja ne mogu nikako porediti, jer su imali različite tipove kao i broj zuba.

Pored toga, oni dodaju da je za moderne vrste životinja dosta lakše utvrditi silu koju vrše prilikom ugriza jer se uz savremene tehnologije vrše direktna merenja. Dok je situacija drugačija kada su u pitanju izumrle vrste, za koje se rade posebne rekonstrukcije i proračuni.

Šta je ključni faktor?

Da bi dobili te rezultate istraživači uzimaju u obzir brojne karakteristike, od oblika glave i vilice, do osobina zuba i njihovih mogućnosti. Ipak, prema mišljenju paleontologa danijela Hubera, sa Univerziteta Tampa na Floridi, odlučujući faktor u proceni sile ugriza jeste zpravo veličina tela i mišići donje vilice koji su odgovorni za „zatvaranje“ vilične kosti.

Iako mnogi tvrde da su životinje sa oštrijim zubima zapravo one koje imaju najjaču silu ugriza, istina je da postoje mnoge koje nemaju ni velike, ni oštre vrhove istih, a imaju veoma moćne vilice. Poput, velike zebe sa Galapagosa, koja u odnosu na veličinu tela težine 33g ima snagu vilice od 70 njutna. Naučnici tvrde da u poređenju sa npr. T. reksom ovo znači da je njena sila ugriza za 320 puta veća.

Izvor: nationalgeographic.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime