Zrenjanin: Slučaj radnika iz Indije: Nova krivična prijava zbog sumnje na trgovinu ljudima

0
Foto: Skrinsot Jutjub

Organizacija ASTRA podnela je krivičnu prijavu zbog sumnje na trgovinu ljudima u slučaju još tri radnika iz Indije.

Pre manje od dve nedelje 11 indijskih radnika koji su radili na gradilištu Linglonga vratilo se u svoju zemlju, a još tri radnika su se u međuvremenu obratili organizaciji ASTRA, piše N1.

Oni su takođe bili angažovani na gradilištu kineske gumare u Zrenjaninu, preko kompanije China energy, a žalili su se na neisplaćene zarade i na to da su im oduzeti pasoši.

Nekoliko sati nakon što je ASTRA podnela prijavu, radnici su izmešteni na lokaciju daleko od Zrenjanina, u jedan državni objekat.

Aktivisti koji prate novi slučaj sumnje na trgovinu ljudima kažu da je problematično što su radnici izmešteni pa je sada otežan kontakt sa njima, a postavljaju pitanje i kako će sada da se vodi postupak pred zrenjaninskim tužilaštvom.

Iz ASTRE tvrde i da su, nekoliko sati posle njihove prijave, pripadnici policije radnicima vratili pasoše. Pitaju se ko je i po čijem nalogu tako brzo policiji doneo njihova dokumenta.

Podsećamo, ASTRA je ranije podnela prijavu zbog sumnje na trgovinu ljudima u slučaju 11 indijskih radnika koji su bili angažovani na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu, preko kompanije „China energy engineering group“, a koji su se pre manje od dve nedelje vratili u svoju zemlju.

Njima su isplaćene zaostale zarade i vraćeni su im pasoši, a zemlju su napustili pošto su u policijskoj upravi Zrenjanin danima davali izjave u postupku koji se vodi pred Višim javnim tužilaštvom u tom gradu.

Odlasku Indijaca prethodili su svakodnevni pritisci menadžmenta kineske kompanije, koji su pokušavali radnike da pošalju kući bez isplaćenih dugovanja, ali i da spreče njihovu komunikaciju sa medijima i sa policijom.

Kompanija je radnicima bila dužna više neisplaćenih zarada, a za vreme boravka u Srbiji bili su im oduzeti pasoši. Radnici su se žalili na izuzetno loše uslove života i rada, a odredbe njihovih ugovora o radu, po više tačaka, bile su suprotnosti sa zakonom.

Kompanija „Linglong“ tvrdila je da nije nikada na svom gradilištu imala angažovane radnike iz Indije i da je još 2022. raskinula ugovor sa kompanijom „China energy engeneering group“.

N1 je ranije prenela snimke indijskih radnika na gradilištu „Linglonga“, kao i njihove propusnice za ulazak na gradilište.

Izvor: 021.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime