Bum! Japanski astronom snimio meteorit kako se razbija o Mesec (video)

0
IZVOR: NASA/JPL/USGS

Svemirski kamen stvorio je kratak, ali briljantan bljesak koji je uhvaćen sa Zemlje.

Japanski astronom snimio je bljesak meteorita koji je udario u Mesec, što je izazvalo kratak bljesak na noćnoj strani našeg nebeskog suseda, prenosi Space.com.

Daiči Fudžii, kustos gradskog muzeja Hiratsuka, snimio je događaj pomoću kamera za praćenje Meseca.

Vreme bljeska je bilo 20:14:30,8 po japanskom vremenu (7:14 EST, ili 11:14 GMT) 23. februara. Čini se da je meteorit udario u blizini kratera Ideler L, severozapadno od kratera Pitiskus, rekao je Fudži.

Meteoriti putuju u proseku brzinom od oko 48.280 km/h ili 13,4 km/s. Njihovi udari velike brzine stvaraju intenzivnu toplotu i stvaraju kratere, a takođe daju sjajan bljesak vidljive svetlosti. Udari o Mesec mogu da se vide sa Zemlje, ako su dovoljno veliki.

Novostvoreni krater mogao bi da ima oko desetak metara u prečniku i mogao bi da ga snimi Nasin Lunar Reconnaissance Orbiter ili indijska lunarna sonda Chandrayaan-2, rekao je Fudži.

Dok se meteori sudaraju sa Zemljom svaki dan, velika većina njih u potpunosti izgori u kontaktu sa atmosferom. Mesec, međutim, ima veoma slabu egzosferu, što znači da meteori koji ne bi stigli do Zemljine površine na Mesečevu površinu utiču, stvarajući kratere. Ove stene neprestano udaraju po površini Meseca.

Snimanje ovih događaja takođe ima naučnu vrednost, pomaže naučnicima da saznaju stopu uticaja udara na površinu Meseca, što postaje još relevantnije kada se države spremaju da pošalju astronaute na Zemljin satelit.

Izvor: nationalgeographic.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime