ČOJSTVO I JUNAŠTVO: Kako je srpski junak porazio SAMURAJA

0

Pokazao Čojstvo i junaštvo na delu: Kako je junak iz Vasojevića porazio SAMURAJA u Rusko-japanskom rat

Pokazao Čojstvo i junaštvo na delu: Kako je junak iz Vasojevića porazio SAMURAJA u Rusko-japanskom ratu: Aleksandar Lekso Saičić je bio vasojevićki junak, kapetan crnogorske vojske, a upamćen je po neverovatnom umeću rukovanja sabljom i po dvoboju sa japanskim ratnikom, iz koga je izašao kao pobednik. Mnogima zvuči neverovarno ali učestvovao je u Rusko-japanskom ratu. Tu je crnogorski odred predvodio Jovan Lipovac. Lekso je ostao upamćen jer je 1905. ubio japanskog ratnika u dvoboju pred bitku, koji je bio strah i trepet širom sveta.

Priča ide ovako, ruske trupe smestile su se na istoku Mandžurije, jednoj od najplodnijih kineskih regija, naspram japanskih snaga. Iz tabora zemlje izlazećeg sunca pojavio se konjanik sa belom zastavom, jedan od čuvenih samuraja, koji je izazvao ruske oficire na dvoboj mačevima. Ovaj stari običaj, da bitku odluče izabrani junaci dve zaraćene strane, poznat je još od antičkih vremena. Dugo je vladala tišina s obzirom da je japanski „samuraj“ bio skoro izvesna smrt za svakoga ko se bude prijavio na ovaj herojski poduhvat s obzirom na broj dotadašnjih suparnika koje je odveo u smrt. Najviše hrabrosti je skupio jedan visoki, mršavi muškarac – poručnik Aleksandar Lekso Sajičić, 32-godišnji oficir crnogorske dobrovoljačke divizije iz plemena Vasojevića. Zahtevao je da upravo on bude taj koji će se suočiti sa zastrašujućim protivnikom kao predstavnik Rusije. Bio je poznat po izrazitom junaštvu, poznavanju borilačkih veština i kao izuzetno nadaren jahač – takav je bio Leksa Sajčić pobedio samuraja u dvoboju

Izvori kažu da je „zaurlao kao lav“ i pustio konja u galop, u susret samuraju koji je izvukao ozloglašenu katanu. Metal je zazvečao ispraćen bolnim krikom. Konjanici su se udaljili jedan od drugog, a onda se odjednom samuraj srušio sa konja na zemlju. Sajičić je odjahao do prvih redova japanske vojske, dostojanstveno se poklonio i vratio svojoj vojsci. Zbog ove pobede odlikovan je ruskim ordenjem. Čestitke na dobijenom dvoboju dobio je od admirala i ruske i japanske flote. Ruska vlada mu je odredila četrdeset napoleona u zlatu godišnje do kraja života. U Mandžuriji je unapređen u čin kapetana i do kraja rata komandovao je konjičkim eskadronom Amurskog zmajskog puka. Sablja kojom je savladao samuraja, se čuva u Vojnom muzeju u Moskvi.

Nosilac brojnih odličja

Nosio je sledeće ordenje: Orden Svete Ane i Svetog Stanislava II reda sa mačevima, Svetog Vladimira III reda sa mačevima, Svete Ane i Svetog Stanislava III reda sa mačevima, rusku Ranjeničku medalju, Orden italijanske krune IV reda, a od crnogorskih odlikovanja Orden Danila Prvog IV stepena, srebrna medalja za hrabrost i spomenica 50. godine vladavine kralja Nikole.

Tragična smrt Lekse Sajčića

Umro je od posledica skoka sa drugog sprata kraljevog dvora tokom požara u trideset osmoj godini. Sahranjen je uz velike vojne počasti. Leksa Sajčić pobedio samuraja u dvoboju – umro je u tragičnom požaru

Sajkaca

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime